Како стати на пут јавним позивима на смртоносну вожњу?

Да ли видео-снимци брзих вожњи постављени на разне типове друштвених мрежа могу бити предмет интересовања тужилаштва и полиције – то је актуелна полемика надлежних и оних који промовишу тај опасни авантуризам. Његовом популаризацијом, може се утицати на остале учеснике у саобраћају што може бити фатално, посебно за младе возаче. Стручњаци напомињу да полиција и тужилаштво у развијенијим земљама Европске уније одмах реагују, тако да је таквих снимака из Европе веома мало. Њима се обично хвале балкански народи и Руси.

"Обреновачким путем 250 километара на сат, а Ибарском и 300", "Трка 'аудија' и 'кавасакија'" – могући су називи видео-клипова које гледате а који су на нашим порталима. У њима се велича брзина и наводна вештина без икаквог упозорења, и млади који тек улазе у саобраћај подстичу на још луђе потезе.

До сада су то чинили анонимни појединци, али одскора познате личности позивају да се опробате у вожњи 300 на сат и то и у земљи, али и у иностранству.

Полиције у Европској унији одавно имају преглед шта се поставља на друштвене мреже, тако да они који мисле да је у Немачкој дозвољено да се ауто-путем вози 290 километара на сат, могу ускоро бити изненађени када их на неком граничном прелазу сачекају потерница и висока казна.

"Полиција и тужилаштво имају своје налоге на Твитеру и Фејсбуку и преко тога прате како се понашају учесници у саобраћају и на основу тога реагују против оних које позивају на незаконито понашање и предузимају одређене мере", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.

На нашим мрежама доминирају возачи мотора који обарају брзинске рекорде и упућују изазове млађим и неискуснијим колегама. Видљивост је овде мала јер се прекршиоци крију иза кацига и ознака на мотору, али су последице фаталне.

"То качење видео-клипова ће вероватно сутра неког довести у опасност. Нека породица ће можда изгубити дете. То је јако себично. Зато пре него што се тако нешто постави треба добро да се размисли. То свако подлеже моралној одговорности, а сигурно и кривичној", упозорава Владимир Јефтић, председник Асоцијације за безбедност мотоциклиста.

И наше тужилаштво требало би да реагује на такве појаве, кажу у Асоцијацији за мотоциклисте и додају да треба посебно обрадити видео-снимке којима се велича пијанство и бахатост у саобраћају.

Толико има снимака на друштвеним мрежама, а нарочито у току летње сезоне, да се поједници и не крију од камере, а најновији јавни позив да се ужива у брзинама изнад 250 километара на сат који долази преко таблоида само је опомена да се нешто хитно мора променити. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару