Затварање балканске мигрантске руте не зауставља кријумчаре

Балканска мигрантска рута је званично прекинута, а од понедељка се примењује споразум Турске и Европске уније о кретању избеглица у оба смера. Многи би волели да овај договор спречи неконтролисани прилив избеглица. Али подаци са терена говоре другачије. Избеглице и даље, мада у мањем броју пролазе балканском рутом, илегално.

Ефекат бодљикаве ограде био је привремен – рупе су све чешће. Избеглице у Мађарску поново улазе илегално. Од почетка марта забележено је 1.700 прелазака. Зато мађарска војска опет ојачава ограду.

Да избеглицама помажу кријумчари из пограничних подручја зна и полиција.

Трагајући за убицом из Мола, недавно је ухапшен човек који у Хоргошу важи за главног организатора пребацивања људи у Мађарску.

Кријумчари са севера Бачке нису тајна ни за председника месне заједнице Хоргош. Каже да их је лако препознати.

"Треба погледати људе који су брзо стекли имовину, на брзину куповали велика моторна возила, путничка возила и мотоцикле", каже председник месне заједнице Хоргош Иштван Бачкулин.

Српска полиција саопштила је да је против кријумчара од почетка ове године поднела 57, а током прошле године 759 пријава. Не кажу како би могли да их зауставе.

"Имамо и покушаје илегалних улазака из правца Македоније и Бугарске. Активност кријумчара је нешто већа него када је та рута била регуларна", каже начелник Управе граничне полиције Миленко Божовић.

То омогућава и активно кретање избеглица, иако су границе затворене. Број "заробљених" у Србији знатно се смањио.

У Србији је тренутно око 1.000 избеглица, а у тренутку затварања балканске руте било их је између 1.500 и 2.000. То значи да је неколико стотина њих сачекало згодну прилику и на нелегалан начин напустило Србију.

Како нелегално излазе, тако нелегално и улазе у Србију. У парковима код београдске аутобуске станице и Економског факултета, свакога дана може се видети све више избеглица. Београдски инфо-центар и даље је пун – свакога дана га посети око 100 избеглица.

"Највећи број људи који долазе су из Авганистана, Пакистана, Марока и северноафричких земаља, али има и из Сирије и Ирака. Они долазе из правца Бугарске и Македоније, и у земљу Србију улазе захваљујући кријумчарима", истиче Владимир Сјеклоћа из Инфо центра за азил.

Споразум ЕУ и Турске о враћању избеглица неће спречити ни миграције, ни кријумчаре, упозоравају у Центру за помоћ тражиоцима азила. Могуће је и отварање нове кријумчарске руте – из Турске у Бугарску, и даље познатом, балканском трасом.

"Кријумчарење подразумева софистициран процес, кријумчари нису са тим људима, не могу се ухватити при покушају кријумчарења, новац не иде из руке у руку", каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Због лепшег времена, у српској полицији поново очекују појачани притисак на границама - упркос споразуму ЕУ и Турске о враћању избеглица.

После два дана примене, споразум је већ на паузи. Грчке власти најављују да ће пауза у враћању избеглица трајати 15 дана, јер је повећан број захтева за азил.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару