Све више наутичких туриста у Србији

Недавним упловљавањем брода "Принцеза Сиси" са 110 аустријских туриста, у Србији је почела наутичка сезона која траје до средине новембра. Број наутичких туриста у земљи сваке године се повећава за по десетак одсто. Међутим, због глобалне политичке ситуације, туристички радници на целом току Дунава биће задовољни ако ове сезоне број белих лађа остане на прошлогодишњем нивоу, а то је 530 бродова са око 70.000 туриста.

На нашем току Дунава у току је изградња шест нових пристаништа у Сремским Карловцима, Великом Градишту, Костолцу, Смедереву, Голупцу и Кладову. Десет милиона евра за њихову изградњу обезбедила је Влада, а радови би требало да буду завршени до лета.

На тај начин многи туристички локалитети на Дунаву постаће доступнији страним туристима па ће се, верује се, дуже задржавати.

"Путничко пристаниште за међународни саобраћај је као аеродром за локалну самоуправу. Значи то је као да имате врата која вас повезују Дунавом са остатком Западне Европе или доле са Црним морем преко Констанце", објашњава директор Агенције за управљање лукама Вук Перовић.

Наутички туристи аранжмане уплаћују преко компанија са којима крећу на пут. Део тог новца иде за плаћање веза у сваком пристаништу као и за услуге локалних туристичких агенција које организују обиласке градова у које се пристаје. На терену, наутички туристи не троше много.

"Ми знамо да они нису велики потрошачи, али они су велики имиџ нашег града, заправо промоција коју они преносе својим пријатељима, деци, заиста се рефлектује на комплетну туристичку понуду Београда и на раст броја туриста", каже Љиљана Алајбеговић из Туристичке организације Београда.

У анкети која је прошле године спроведена међу наутичким туристима, Србији замерају то што Народни музеј не ради али су зато одушевљени могућношћу да посете Народно позориште, што је уведено прошле године.

"Ми их не водимо само на главну сцену већ и у шминкерницу, кројачницу, водимо их и да виде како раде позоришни обућари а то не нуди ниједно позориште на свету, чак ни велика Бечка опера, тако да је то нешто ново и морам да се похвалим да је то тренутно међу десет најбољих тура на целом току Дунава", истиче Невена Чварковић из Премијум турса.

Од свих градова кроз које плове од Немачке до Румуније, туристима најјачи утисак, после Беча, оставља Београд.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару