НУНС: МУП да спроведе препоруке Заштитника грађана

Независно удружење новинара Србије позвало је Министарство унутрашњих послова да у потпуности спроведе препоруке Заштитника грађана и онемогући злоупотребу овлашћења свих припадника министарства, укључујући и министра.

Заштитник грађана Саша Јанковић објавио је да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић на неправилан начин, али не прислушкивањем новинара, дошао до информација када је у јануару изјавио "да ће се у јавности повести прича о праћењу једне новинарке".

У саопштењу, НУНС је оценио да су у извештају Заштитника грађана уочене незаконитости у раду МУП-а и потврђене сумње да су према новинарима спровођене мере и поступци који нарушавају њихова грађанска и професионална права.

"Недопустива је пракса да службеници МУП-а до информација о активностима новинара долазе на начин описан у извештају Заштитника грађана, јер је то у супротности са основним правним и демократским начелима сваког модерног друштва и представља реликт прошлих времена", нагласио је НУНС.

Новинарско удружење упозорило је да је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, саопштавањем непроверених, полуистинитих и неформалних информација, прибављених на незаконит начин, као службених података, озбиљно угрозио углед МУП-а.

Како је навео НУНС, Стефановић је прекршио и Уставом гарантовано право грађана на истинито, потпуно и објективно информисање.

У поступку контроле МУП-а, Заштитник грађана је утврдио да су информације које је Стефановић изнео на Радио-телевизији Србије прибављене на неправилан начин и ван надлежности Министарства унутрашњих послова.

Стефановић је на РТС-у у јануару рекао да ће се повести прича о праћењу једне новинарке, а такође је најавио да ће се председник једног новинарског удружења појавити у јавности и то рећи "као једну скандалозну ствар".

Након тога председник Независног удружења новинара Србије Вукашин Обрадовић изјавио је да ће НУНС поднети пријаву против министра Стефановића како би се утврдило како је дошао до сазнања да ће бити објављене информације да је полиција пратила једну новинарку.

Убрзо после Обрадовићеве изјаве, Немања Пантић из Одељења за медије и комуникације МУП рекао је да је министру пренео информацију о праћењу новинара и да је за њу чуо у новинарским круговима.

Заштитник је саопштио да је контролом утврђено да "прислушкивања није било, већ су информације о (законитим) намерама одређених новинара које је министар јавно презентовао прибављене на другачији начин, неправилно и ван надлежности МУП".

Такође, Заштитник је утврдио да је Пантић незванично прикупио сазнања о намерама новинара и новинарских удружења, што није у опису његовог радног места и ван делокруга и надлежности МУП-а, као и да је министар неформална, непроверена и полуистинита сазнања на РТС-у саопштио као да се ради о службеним подацима МУП-а.

Јанковић је препоручио да МУП обезбеди да у кабинету министра ниједан запослени не обавља послове који нису у делокругу и надлежности МУП-а, као и да кабинет министра установи и поштује процедуру по којој ће запослени у кабинету податке до којих дођу саопштавати министру у писаној форми, а изузетно у случају хитности усмено.

Заштитник је препоручио да МУП обезбеди да сваки запослени буде упознат са описом послова свог радног места и послова и задатака своје организационе јединице, као и да ниједан запослени не обавља послове који нису у делокругу и надлежности министарства.

Препоручено је и да министарство у складу са законом преиспита правилност одлуке да акт о унутрашњој организацији и систематизацији радних места носи ознаку тајности "Поверљиво".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару