Каква је судбина истурених oдељења факултета?

После девет година стандарди за акредитацију високошколских установа почеће да се мењају, одлука је Националног савета за високо образовање. Истовремено, велики број истурених одељења широм Србије неће бити званично признат док се не обнове дозволе за рад раније акредитованим факултетима и вишим школама.

Изузетно велики број високошколских установа не значи и довољно квалитетно образованих у Србији. Неким дипломцима стечено образовање неће бити ни признато, јер њихови факултети нису акредитовани. Колико ће на то чекати, зависи од тога колико брзо ће Комисија за акредитацију обрадити захтеве факултета и виших школа. Додатна препрека је велики број захтева истурених одељења.

"Комисији је било од утицаја да заузме став да те јединице ван седишта не успори и не одбаци, него просто да им не да приоритет у односу на акредитацију, односно реакредитацију високих струковних школа", истиче Ћамил Долићанин из Комисије за акредитацију.

Приватни факултети су као и државни – различитог квалитета. У онима који имају акредитована истурена одељења, без обзира на то чиме располажу, кажу, до акредитације могу само ако испуне све стандарде.

"Мислим да су услови за акредитацију једнаки и трудимо се да односом према квалитету наставе будемо равноправни, а ако је могуће и бољи од државних факултета", наводи Ранко Станковић, диркетор Високе школе за пословну економију и предузетништво.

Да ли је све како би требало, чак и у школама које су акредитоване нема гаранција, јер нема довољно просветних инспектора да то провере. Недостаје и национални квалификациони оквир.

"Кад завршим електротехнику да се зна шта са тим могу да радим, тај део фали. Оно што је инфраструктурно и папиролошки, то је урађено како треба, али пракса није таква каква треба. Не санкционишу се истурена одељења и неконтролисано се уписују деца. Онда не знате да ли држе акредитоване програме или не држе", објашњава професор Бранко Ковачевић.

У Србији има 130 истурених одељења, од којих су само 52 акредитована. Пре уписа требало би проверити њихов списак на сајту Комисије за акредитацију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару