Спомен обележје жртвама трагичног пожара у "Контрасту"

Четири године након погибије шест младих људи у пожару у дискотеци "Контраст" у Новом Саду, у присуству градоначелника Милоша Вучевића, откривено је спомен обележје жртвама.

Вучевић је том приликом истакао да се првог дана априла пре четири године десила велика трагедија у којој су изгубљени млади животи, додајући да се нада да се тако нешто више никада никоме неће догодити.

"Нема речи које би биле прикладне да се на прави начин изрази саосећање са породицама жртава. Ово је четврти у низу трагичних догађаја везаних за страдање у пожару у јавним објектима у Новом Саду и опомена за цело друштво. Град Нови Сад је донео нове одлуке које дефинишу рад угоститељских објеката и њихову контролу", навео је Вучевић.

Нагласио је да је Нови сад био партнер у промоцији и усвајању "Тамариног закона" о противпожарној заштити и да улаже у превенцију, не само, како је нагласио, кроз законе и одлуке, већ и кроз едукацију.

"Није довољно само донети закон, чак ни спроводити га и применити, већ је питање много шире, реч је о деловању на целокупну друштвену свест. Иако противпожарна заштита није у надлежности Града ми на више начина помажемо, директно и индиректно, кроз опремање Ватрогасне бригаде и кроз штампање едукативних публикација, путем едукација и разговора, сугестијама које упућујемо републичким органима на ту тему", објаснио је Вучевић.

Отац настрадале Тамаре Миладиновић, Бранко, рекао је да је то спомен обележје јединствено у Србији и да је рад младе архитекте која је кроз овај израз степеница до којих се не може досећи, послала поруку да ко год погледа у ове степенице верује само себи и својим очима.

"Ово је вечита опомена да се слична несрећа никада никоме не деси и да се ниједна породица више не завије у црно. Четири године су прошле, а нама родитељима је најтеже, као да се јуче све догодило", нагласио је Бранко Миладиновић.

Спомен обележје, чији је аутор архитекта Ивана Совиљ, представљено је кроз модел противпожарног степеништа које је сагледиво у простору, без могућности да му се приступи у смислу коришћења, а на њему се налази и спомен плоча квадратног облика на којој је исписан текст у коме се наводе имена страдалих.

На спомен обележју стоји и порука да је "ова трагедија вечита опомена друштву да се не заборави и никад више не понови".

Према планској документацији, у непосредном окружењу постављеног споменика, предвиђена је пешачка и бициклистичка стаза, а само спомен обележје ће се наћи у озелењеном простору са дрворедом.

У трагедији која се догодила у дискотеци "Контраст" животе су изгубили Марина Аничић, Зоран Игњатовић, Марко Павловић, Ренато Вуковић, Милена Далмација и Тамара Миладиновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару