Сигурнија путовања уз нови пројекат туристичких агенција

Иако је у рад домаћих туристичких агенција последњих година уведен ред, ипак, не прође сезона без неког проблема на терену. Пројекат "Јута гаранција путовања" требало би да донесе нову сигурност и агенцијама и путницима.

Када на вратима агенције видите налепницу Јуте, то је знак да је она једна од 150 агенција које су ушле у пројекат "Јута гаранција путовања".

Та агенција има полису осигурања од чак 300.000 евра, што јој омогућава да без проблема обештети путнике ако затреба.

Од маја до септембра, Јутин кол-центар (011 322 86 86) биће доступан туристима нон-стоп и, оно што је нарочито важно, неће вам се јављати аутомат већ Јутини службеници, који ће одмах почети да решавају проблем. Не само у Београду већ и на терену.

"На преко 350 дестинација, 700 представника агенција које су ушле у овај систем биће нам доступно, наравно за сваку евентуалност да путницима на лицу места можемо пружити и информацију и едукацију, а у крајњем случају решити проблем на самом лицу места", каже директор Јуте Александар Сеничић.

Иако за агенције то значи већи трошак за куповину полисе, агенти су свесни да сигурност нема цену.

"Јута гаранција је дефинитивно печат на нашу сигурност и сигуран сам да ће нам свима бити много лакше јер је најважније да ће путници сада бити сигурни, да ћемо ми у случају неких непријатности и неочекиваних ствари добити пуну подршку Јуте и, наравно, Јута као координатор ће свакако помагати у тим евентуалним ситуацијама", каже Владимир Влахо из агенције "Сабра".

Пројекат је рађен у сарадњи са ресорним министарством, у којем верују да је то велики помак у агенцијском пословању.

"Све агенције, након сваког радног дана, мораће да подносе осигуравајућој кући или банци све податке о путницима који путују и гаранцијама које имају, и на тај начин ће они уз ово што ће Јута нудити имати максималну заштиту", каже министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

У време када због компликоване политичке ситуације у свету тешко може да се предвиди шта се све може догодити, неке агенције су отишле корак даље и путницима понудиле могућност куповине полисе осигурања од отказа путовања.

"То би значило да, уколико се путник одлучи и уплати осигурање од отказа у нашој агенцији, он има право да откаже свој аранжман седам дана пред пут и њему ће се целокупна сума аранжмана вратити", каже Душан Анастасов из агенције "Биг блу".

Полиса осигурања од отказа путовања повећава цену аранжмана за два одсто, али без ње отказивањем путовања недељу дана пред полазак на пут агенција задржава највећи део цене аранжмана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару