УНХЦР: Не можемо да притварамо људе који беже од рата

Мирјана Миленковски из УНХЦР-а рекла је за РТС да ће УНХЦР задржати присуство на грчким острвима на местима где постоје центри, који су сада практично притвор, али ће суспендовати неке активности. Појаснила је да ће бити суспендован превоз који су раније радили до центара и од центара, али ће наставити да прате поштовање људских права.

Водеће хуманитарне организације, међу којима су Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице и Лекари без граница одбијају у Грчкој да учествују у примени договора Европске уније и Турске. 

Гостујући у Дневнику РТС-а, Мирјана Миленковски рекла је да УНХЦР није потпуно прекинуо активности у Грчкој, нити се потпуно повукао. 

Рекла је да је договор ЕУ и Турске преурањен зато што у Грчкој још увек не постоје довољно јаки системи и процедуре да се процесуирају сви захтеви за азил људи који су дошли у Грчку и који долазе.

Говорећи о центрима за прихват избеглица, она је рекла да је УНХЦР је и до сада радио, у претходним месецима, у хот спотовима на грчким острвима -  то су били центри где су избеглице прихватане, добијале помоћ и евидентиране.

"Сада по новим одредбама ти центри су постали затвореног типа, значи притвор, а пошто је наша политика, политика Агенције за избеглице УН да се то противи нашем мандату и нашој конвенцији, не можемо да притварамо људе који беже од рата, прогона и осталог - ми не желимо да учествујемо у томе", рекла је Миленковски.

У Грчкој је 50.000 избеглица. Рекла је да ће УНХЦР задржати присуство на грчким острвима на местима где постоје центри, који су сада практично притвор, али ће суспендовати неке активности.

Појаснила је да ће бити суспендован превоз који су раније радили до центара и од центара али ће наставити да прате поштовање људских права, да се поштују избегличка права, да пруже неопходну помоћ да саветују људе о праву и процедурама за азил у Грчкој.

"То ћемо радити и на копну у Грчкој и брнућемо о специфичној категорији људи - радићемо лајфсејвинг активити, рекла је Миленковски.

Говорећи о другим земљама, Миленковски каже да настављају да раде као и до сада. "Свуда где имамо присуство настављамо да извршавамо свој мандат", каже Меленковски.

Како иде враћање избеглица из Грчке, то остаје да се види наредних дана, а УНХЦР ће надзирати све то али неће учествоивати у притварању избеглица и враћању избеглица, каже Меленковски.

Осврћући се на будућност договора ЕУ и Турске, она каже да се не зна ко је избеглица или економски мигрант док та особа не уђе у процедуру, док не пређе на територију за коју сматра да је безбедна.

Према њеним речима, Грчка нема довољно капацитета за процесуирање овако великог броја избеглица које се налазе на острвима и копну. УНХЦР је ту спреман да помогне Грчкој и већ дуго година ради на унапређењу система азила.

"Уколико би се успоставиле адекватне процедуре и уколико би се разрадио договор и поштовање права на азил сваке особе и направили услови да док ти људи чекају на решавање њиховог захтева за азил, имају где да буду пристојно смештени и безбедни - онда би то могло да функционише", рекла је Миленковски.

Турска је 2014. године донела закон о азилу. "Оно што УНХЦР сматра је да у импементацији тог закона постоје недостаци и да је сувеше кратак рок неколико дана да се сви ти недостаци отклоне", закључила је Миленковски.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару