Веште руке чувају национални идентитет

Посета принца Чарлса и војвоткиње Камиле Србији које је одушевио стапарски ћилим поново је отворила питање зашто и ми и гости Србије тешко долазимо до вредних аутентичних српских рукотворина. Домаћа радиност је недовољно развијена, а ако се у њу не уложи више, питање је ко ће с колена на колено преносити традиционалне технике ткања, плетења, везења, нецања, златовеза.

Веште руке чувају национални идентитет. Ткаља Јасмина Киров посвећено и с љубављу производи пиротске ћилиме. Занат је, каже, неисплатив - мала зарада за много посла.

Јасмина Киров, ћилимарка каже да приликом ткљања страдају најпре леђа, онда очи које су увек упошљене, јер прецизно треба прстима одредити број жица или нити које ћете ухватити.

"Ћилим је ван земље много више вреднован и много више цењен него што је то у нашој земљи, па и у нашој средини, наручује нам пуно странаца да им урадимо и пошаљемо ћилим", каже Славица Ћирић из Занатске задруга за израду ћилима и сувенира "Дамско срце".

За српске традиционалне рукотворине стигле су и британске похвале. Пиротски и стапарски ћилим посебно су одушевили принчевски пар.

"Принц Чарлс се врло похвално изразио о квалитету пустованих комада, то су предмети који се раде од ваљане вуне, која се код нас углавном спаљује и баца", каже Виолета Јовановић из "Етно мреже".

Иако су били заинтересовани да одмах купе неке од рукотворина, то није било могуће јер чак ни у главном граду не постоји етно галерија. Локалним властима из етно мреже предлажу да у централним пешачким зонама градова отворе такву галерију. Тако би занатлије сертификованих аутентичних српских производа добиле прилику да их лакше пласирају, а заинтересовани да домаћу радиност из свих крајева Србије могу да купе на једном месту.

Виолета Јовановић из "Етно мреже" каже да би, према неким њиховим анализама, готово 100 породица могло да обезбеди себи извор прихода кроз отварање овакве галерије у Београду.

Такву идеју подржавају и у Туристичкој организацији Србије, у чијој сувенирници се могу купити неки аутентични српски производи.

"Туристичка организација Србије ће у наредном периоду, о томе ћете бити обавештени ускоро, управо једну такву сувенирницу отворити у центру Београда", истакла је Сандра Влатковић из Туристичке организација Србије.

Ако држава у најскорије време не помогне произвођачима српских рукотворина, олакшицама и подстицајима, процењује се да бисмо за деценију до две могли да их изгубимо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару