Како заштитити права привремено запослених

Преко неколико највећих агенција за привремено запошљавање, тaкозвани "лизинг", ради 12.000 радника, углавном у услужним делатностима. У малим и нерегистрованим агенцијама, процењује се да има бар четири пута више њих који примају ниже зараде и имају мања радна права.

Министарство рада са синдикатима, послодавцима и агенцијама за изнајмљивање радника припрема нови закон који ће заштитити права више од 50.000 запослених, уредити ту област и ускладити наше прописе са европским.

Регистроване агенције за привремено запошљавање у Србији наплаћују пет до 10 одсто од зараде, и то само послодавцима. Највећи проблем им је нелојална конкуренција.

Зоран Букилић из агенције "Тренквалдер" каже да агенције које нису нигде регистроване, раде за три-четири одсто, чак и за два одсто, а пружају неквалитетне услуге.

"Мислим да је ту највећи проблем што се сви онда поистовећују са тим агенцијама које раде на тај начин, а не пружају квалитетне услуге", каже Букилић.

Такве агенције наплаћују од послодаваца и радника, а запослени преко њих су обесправљени и незаштићени, јер та област није прецизно уређена законом, тврде синдикалци.

Вељко Михајловић из Самосталног синдиката енергетике каже да се такви запослени жале да имају најнижа права, најниже зараде, чак испод минималне утврђене у Републици Србији.

"Да немају топлог оброка, регреса, права на превоз од радног места - значи тотална неуређеност, радници су тотално обесправљени", рекао је Михајловић.

У Унији послодаваца слажу се да треба донети нови закон.

"Ништа неће ту шкодити да поправимо постојећи Закон о раду када је то агенцијско запошљавање у питању, да још неке ствари уредимо и нема ту никаквих проблема", рекао је Небојша Милетић из Уније послодаваца Србије.

Усвајањем закона неће више бити нереалног снижавања цене рада у борби конкуренције, кажу у Министарству рада.

"Можете да имате борбу стручности, припремљености и борбу са квалитетом радника које ћете понудити и где ћете се изборити за свој простор код неког послодавца, али не дампингом, и не тако што ћете узимати новац од онога ко ради - од радника", каже Александар Вулин, министар рада, запошљавања и социјалне политике.

Један од циљева новог закона јесте регулисање тржишта, а то ће омогућити доследна примена прописа и кажњавање оних који их не буду поштовали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару