Како преживети терористички напад

После напада на путнике на Бриселском аеродрому и пролазнике на истанбулском шеталишту јасно је да свако од нас може да се затекне на месту терористичког напада. Како треба да се понашате у таквој ситуацији и да ли је потребно да се за такав безбедносни ризик сви обучимо?

После евентуалне експлозије не би требало постављати питање: Шта се дешава? На тај начин има више времена за реакцију. Одмах после напада у Паризу у којем су терористи убили 130 људи, Велика Британија издала је прецизно упутсво за установе, фирме, али и за грађане како би требало да се понашају.

"Бежите, ако процените да вас то не доводи у већу опасност. У супротном, сакријте се. Кад сте на сигурном, позовите полицију. Реците где и шта се дешава", пише у упутству.

Иако ризици нису свуда у Европи исти, могућност да се затекнете на месту напада не сме да се искључи. Ипак у Србији савета за грађане још нема. Стручњаци поручују да морамо бити свесни безбедносних изазова.

"Морамо обучавањем кроз активности личне и узајамне заштите грађане припремити на све ризике и претње, па и на тероризам. Тероризам је изненадна појава, као земљотрес, не знате ни када ни где ће се појавити", каже професор Факултета за безбедност Владимир Јаковљевић.

Може да се појави на путу до посла или школе, на концерту или вечери у ресторану. Многи Парижани у концертној сали Батаклан преживели су правећи се мртви. Шансе да останете живи веће су ако макар знате где је споредни излаз.

"Независно од опасности људи морају бити потпуно сталожени. Морају уочити ако постоји могућност да се побегне, ако почне дејство ватреним оружјем, да се склоне на прикладно место и што пре обавесте надлежне. Терористи су унапредили ту тактику, најпре самоубица активира експлозив и након десет минута, када се људи окупе да помогну, наилази други који врши напад", каже стручњак за безбедност Милан Мијалковски.

Напад можете и да спречите. После бриселске драме нико вас не сме сматрати параноичним ако обезбеђење нпр. на аеродрому обавестите да сте уочили кофер или торбу без власника у близини.

"Телефоном одмах морају јавити прво обезбеђењу, а ако не постоји, морају јавити прво полицији. Не смемо да кажемо - то ће неко други. Ако тако размишљамо онда саучествујемо у злочину", истиче Мијалковски.

И параноја, али и ноншалација једнако су лоши савезници.

"Један од начина да се човек прибере је да користи унутрашњи дијалог, шта је најбоље да урадим? Највише се погубе људи којима је потпуно неочивано, невероватно да се деси нешто тако", каже психолог Зоран Миливојевић.

Није лако, али требало би се помирити да живимо у време високог ризика, саветују психолози.

Сви ти савети који се односе и на грађане тербало би да буду део Новог закона о ванредним ситуацијама и Стратегији за борбу против тероризма. Прилике у свету налажу да се донесу по најхитнијем поступку.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару