Чачак, деца одлазе код зубара у други град

После поделе Здравственог центра Чачак на Дом здравља и Болницу, велики број особа са посебним потребама за стоматолошке услуге мора да иде на Стоматолошку клинику у Београду. Републички завод за здравствено осигурање више не препознаје ту врсту здравствене услуге на локалном нивоу, па се пацијенти упућују на установе терцијалне здравствене заштите.

Да би Александра Матијевић поправила или извадила зуб, потребна јој је потпуна анестезија. На интервенције чека месецима, а додатан проблем је што са мајком из Чачка мора отићи у Београд.

"То је велико малтретирање и за дете и за родитеља јер изискује путовање одмах после анестезије, врло кратко је тамо задржавање, по мени недовољно", каже Сања Матијевић.

Одлазак код зубара у други град многима изискује и додатне трошкове.

"То није отићи само један дан и урадити интервенцију. Отићи дан раније, вратити се, па како ће то надокнадити, треба људи да плате док се не надокнади", каже Верица Божовић.

Интервенције особама са посебним потребама које захтевају општу анестезију чачански стоматолози, први у Србији, радили су више од 15 година.

"Раздвајањем Здравственог центра дошло је до неких техничких проблема и фактурисања услуга због тог раздвајања. И од 2014. године ми и даље пружамо услуге лицима са посебним потребама, све ове услуге осим у општој анестезији", каже др Момир Јанковић, начелник стоматолошке службе Дома здравља Чачак.

Дом здравља Чачак је апсолутно спреман кадровски и технички. Болница Чачак такође да бисмо ми то радили, али потребно је једноставно правилник о номенклатури услуга изменити", каже др Ацо Пајовић, директор Дома здравља Чачак.

Родитеље чија деца стоматолошке услуге чекају месецима, у Чачку радују најаве решења проблема.

"Ја сам добио сигнале од људи из Министарства здравља да је у оквиру Министарства формирана радна група која се бави тим проблемом и да ће брзо доћи до новог организационог решења", рекао је Радојица Струњаш, секретар Удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама.

Стоматолози у Чачку кажу да су спремни да поново раде такве, захтевне интервенције, јер имају преко 2.000 пацијената са посебним потребама и искуство од урађених више од две стотине интервенција под анестезијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару