Бесплатни прегледи и у приватним клиникама

Пацијенти са овереном здравственом књижицом не морају да чекају на специјалистичке и дијагностичке прегледе дуже од 30 дана. Ако у том року не стигну на ред код лекара у државној установи, преглед могу да обаве у приватној пракси, без додатних трошкова.

Државна установа која не може да пружи дијагностички или специјалистички преглед у року од 30 дана, дужна је да пацијенту изда потврду о томе. То се не односи на прегледе за које постоје листе чекања.

"На основу тога пацијент има право да у приватној пракси обави тај преглед и да добије накнаду средстава од РФЗО који се после наплаћује од установе. Мислим да државне институције могу да пруже потребну здравствену заштиту у оптималном времену", каже председница Лекарске коморе Србије Весна Јовановић.

Прошле године на адресу Републичког фонда за здравствено осигурање стигла су 733 захтева за рефундацију трошкова. Пацијенти су одлазили у приватне ординације код офталмолога, неуролога, кардиолога, хирурга, на рендген кичме, колена, ултразвучни преглед срца и друге.

"По наведеним захтевима, рефундирано је 3.921.538 динара. С потврдом државне установе да није могла да обави преглед, медицинском документацијом и фискалним рачуном о плаћеној услузи, осигураник подноси захтев за рефундацију средстава, која се исплаћују до 30 дана од дана подношења захтева", саопштава РФЗО.

Чак и они који знају за ту могућност, често од ње одустају и одлучују се да чекају преглед у државној установи.

"Један од разлога је тај што су финансијске могућности нашег становништва релативно ограничене и када неко зна да мора из свог џепа да плати трошак у приватној здравственој установи, а да онда чека 30 дана на рефундацију својих трошкова, то може бити заиста отежавајућа околност", каже лекарка Ивана Петровићиз "Бел Медика".

У Министарству здравља нисмо добили одговор на питање зашто приватна, државна установа и РФЗО између себе не реше питање трошкова прегледа, како пацијент не би морао да плаћа из свог џепа и да до месец дана чека да му врате новац.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару