Обезбеђен новац за уџбенике националних мањина

Представници седам националних мањина, директор Завода за уџбенике Драгољуб Којчић и министар просвете Срђан Вербић потписали су споразум о обезбеђивању недостајућих уџбеника на језицима тих мањина.

Вербић је том приликом рекао да је у те намене обезбеђено 134 милиона динара, те да је реч о активности дефинисаној посебним Акционим планом акционим планом за националне мањине у оквиру поглавља 23.

Споразум је потписан са представницима седам националних мањина - словачком, румунском, бошњачком, мађарском, хрватском, бугарском и русинском. Потписивању нису присуствовали представници Албанаца, а министар Вербић је рекао да се нада да ће они накнадно доћи и потписати овај споразум.

"Очигледно данас нису били спремни на услове које су прихватиле остале националне мањине, ствар је очигледно политике националних савета, али морам да кажем да су врата отворена и новац је обезбеђен", рекао је Вербић.

Он је казао да је циљ да се обезбеде и за уџбенике који уче на албанском сви недостајући уџбеници.

Вербић је нагласио да Србија може да се похвали, јер је једна од малобројних земаља у Европи која обезбеђује чак на осам језика целокупно образовање на језицима мањина.

"Влада Србије је обезбедила оно на шта се деценијама чекало, а то су средства за штампање недостајућих уџбеника на језицима националних мањина. То је велики корак не само за националне мањине", рекао је министар.

Председник извршног одбора Хрватског националног већа Дарко Сарић Лукендић је рекао да потписани уговори представљају значајан искорак у односу на досадашњу праксу када је у питању остваривање права на образовање на матерњем језику.

"Хрватско национално веће је пре две године започело процес израде превода уџбеника са српског на хрватски језик и тај процес је готово у целости реализован ангажовањем финансијских и људских ресурса Хрватског националног већа уз помоћ Владе Хрватске. Нажалост у том процесу до сада нису партиципирали органи и институције Србије у оној мери у којој је требало", рекао је он.

Председник Румунског националног савета Данијел Петровић је казао да данас итекако могу да буду задовољни и да потписивање меморандума значи да ће код Румуна бити заокружен цео процес када су у питању уџбеници на румунском језику.

"Од 2003. се врши једно константно моделирање политике према националним мањинама и можемо рећи да смо након толико година дошли у фазу да конкретизујемо неке активности", рекао је он и захвалио министарству јер су имали разумевања и успели да реше неке проблеме.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи