Вршњачко насиље, потребно радити на превенцији

Сукоби се све чешће решавају употребом оружја. Иако је према подацима МУП-а убистава и покушаја убиства мање у овој години, сем када је реч о насиљу у породици, извештаји медија говоре да је злочина све више и да су све суровији. Све чешће велику суровост показују најмлађи. Професор социјалне патологије Александар Југовић за каже за РТС да се насиље дешава као нека врста спектакла и да због тога треба спецификовати закон и поставити јасне границе.

Гостујући у Дневнику РТС-а Александар Југовић истиче да је свако насиље релевантно, и да се насиље не може правдати сиромаштвом. Насиље је, како каже, пресек више чинилаца, пре свега стања у породици. Млади исказују како се осећају, па то осећање преносе у школе, затим ствари отежава и адолесценција и време у којем одрастају.

"Мој утисак је да су сви закони добри и добро је да спецификујемо закон јер држава треба да постави јасну границу. Системски немамо превенцију, нарочито примарну. Имамо ад хок програме, јако добре стручњаке и чини ми се да у локалним заједницама недостају домови, центри за социјални рад, сарадња с полицијом", каже Југовић.

Објашњава и који су узроци насиља међу старијима.

"У контексту друштва где је насиље дуго доминирало, рат који смо прошли, деструктивне године – то се надовезује на сиромаштво, очекивања од промена, алкохолоизам – у свему томе се рађа насиље", истиче Југовић.

Додаје да грађани треба да буду одговорни јер, како каже, чињеница је да насиље не може да се спречи, али може да се пошаље порука институцијама да је неприхватљиво, да жртве имају коме да се јаве.

Заступа тезу да у локалним заједницама недостаје комунална психијатрија, приступ психијатрима без упута који би омогућио људима да унутрашње тензије лакше решавају.

У свему томе и медији имају одговорност. 

"Ми смо се пребацили делом и у онлајн живот и граница ријалитија и стварности је све мања. Насиље се дешава као нека врста спектакла, то се снима. Медији имају одговорност да промовишу ненасилну културу, обавештавају грађане где да се јаве за помоћ. Слике оваквих вести добро се продају и неће бити једноставно решити се тога. Нису довољни закони, потребно је да делује и породица, да буде брана негативног утицаја које медији могу ширити", закључио је Југовић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару