Тараш, село у које се роде увек враћају

Званично је почело данас, а пролеће су у Банату роде наговестиле пре две недеље. Прве птице стигле су у Тараш поред Зрењанина, који је станиште 40 парова белих рода. Због тога га је Фондација европске природне баштине прошле године прогласила за Европско село рода.

Сваке године почетком марта, Првоје први стиже у Тараш. За њим – још седамдесетак рода које зиму проводе у Африци. Како би гнезда заштитили од струје, Тарашани су роде овог пролећа дочекали са платформама.

"Док год су нам роде овде значи да нам је здрава животна средина и да ћемо је сачувати за будуће генерације", каже Марија Маринков из Удружења "Тарашке роде".

То банатско село пре само пола века бројало је 3.000 становника. Данас их је три пута мање. Мештани у шали воле да кажу како људи одлазе, а роде им се увек радо враћају.

Због све мање деце у селу размишљало се и о затварњу шкоче.

"Али хвала богу дошле нам роде, а вероватно ће доћи и деца. У прошлој години можемо да се похвалимо да смо имали око 10 бракова, након много година музика се толико пута чула у селу. А ове године би требало, ако бог да, да буде више, око 15-16", каже Миле Марков.

У Удружењу "Тарашке роде" верују да млади имају разлога да остану у родном месту. Заштита птица, кажу, један је од начина да се промовишу туристички потенцијали села.

"Имамо реку Тису на којој цвета тиски цвет, то је јако редак феномен. Имамо заштићена подручја у околини Тараша. Људи су почели да долазе, да се интересују за наше село. Наравно ово је све почетак и требаће још много да се ради на том плану", истиче Александра Маровац Цуцић.

До лета Тараш ће бити богатији за више десетина младих рода. Када се у њега врате, гнездо по правилу граде близу оног из ког су се излегли. Тарашани се надају да ће тај пример следити и њихови земљаци.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару