У мисијама УН и ЕУ ангажовано 327 припадника Војске Србије

У мисијама Уједињених нација и Европске уније тренутно је ангажовано 327 припадника Војске Србије а планирано је да се током године изврши ротација око 650 српских мировњака, рекао је начелник Центра Војске Србије за мировне операције, пуковник Миливоје Пајовић.

Миливоје Пајовић је на семинару о међународној војној сарадњи у Зрењанину рекао да је 311 припадника ВС ангажовано у мисијама УН, а да у мисијама ЕУ учествује 16 војника којима ће се ускоро придружити 12 припадника Специјалне бригаде.

"Наш контингент у Либану броји 177 војника, на Кипру имамо 46 војника, а учествујемо и у мисијама УН у Конгу, Обали Слоноваче, Либерији, Централноафричкој Републици и на Голану", рекао је Пајовић.

Навео је и да је у операцијама ЕУ у Сомалији, Малију, Централноафричкој Републици и мисији Аталанта у Индијском океану тренутно ангажовано 16 припадника ВС, а за две недеље ће им се придружити тим из Специјалне бригаде који ће у оквиру мисије Аталанта бити задужен за заштиту бродова.

Пајовић је рекао и да су безбедносно најсложеније мисије у Либану и Централноафричкој Републици и да се у случају опасности за припаднике ВС примењују национална ограничења у погледу њиховог ангажовања.

Према речима мајора Горана Бујишића, планирани трошкови учешћа ВС у међународним мисијама у 2016. години износе око девет милиона евра.

"Југословенска Народна Армија је у периоду од 30 година ангажовала 18.000 војника у мировним мисијама УН, почевши од мисије на Синају, били смо присутни и у Јемену, Ираку, Ирану, Намибији, Анголи а вратили смо се у мировне мисије УН у 2002. на Источном Тимору", рекао је Пајовић.

Према његовим речима, од тада до данас у мисијама су била ангажована 1.902 војника.

Додао је да су током прошле године у тим мисијама била ангажована 572 војника, а да је за ову годину предвиђено ангажовање до 650 припадника ВС од којих десет одсто чине жене.

Говорећи о вежбама које ВС спроводи са оружаним снагама других земаља, капетан бојног брода Љубиша Марковић је рекао да је циљ учешћа на вежбама повећање нивоа оперативних способности ВС и развијање интероперабилности са оружаним снагама земаља партнера.

Марковић је рекао и да је ВС остварила "можда и најбољу билатералну сарадњу са Европском командом оружаних снага САД".

"Са оружаним снагама Мађарске годишње изводимо две вежбе у којима учествују припадници Речне флотиле и Копнене војске а са Румунским ваздухопловством и противваздухопловном одбраном заједничко вежбе изводимо сваке друге године", рекао је Марковић.

Додао је да је 2014. вежбом "Срем" почела сарадња и са Русијом која је настављена 2015. вежбом "Словенско братство" у Русији, а која ће се наставити ове године уз учешће и белоруских оружаних снага.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару