Вучић: Свој деци у Србији једнаки услови за образовање

Премијер Александар Вучић посетио је село Рајковић, опшšтина Мионица, поводом почетка радова на санацији и адаптацији школе "Војвода Живојин Мишић", у вредности од 25,8 милиона динара, уз поруку да је циљ обнове šшкола у Србији да се свој деци обезбеде једнаки услови за образовање. Вучић је присуствовао у Љигу потписивању уговора о обнови Средње школе "1. 300 каплара".

"Циљ нам је да променимо изглед земље и да утичемо на будућност деце, то пре свега желим. Хоћемо да свако дете са села, из Рајковића, Крчмара или било којег другог из мионичког краја, има једнако право на образовање и добре услове. Хоћемо да покажемо да је наша обавеза да створимо једнаку шансу за ту децу", рекао је Вучић обраћајући се мештанима.

Премијер је рекао да је поносан на то што је влада решена да обнови све школе у Србији, али и све домове здравља, болнице, обданишта, социјалне установе...

"И то ћемо да радимо у годинама које су пред нама", рекао је премијер додајући да је пресрећан због чињенице да се налази у срцу Србије, у селу Рајковић, испред школе, јер је, како је навео, мало ко долазио у удаљена места или на она која нису поред главног пута.

Мали број људи је, приметио је премијер, уопште веровато да ће он обићи сваку школу.

"А свуда ћемо ићи да видимо како изгледају школски тоалети, јер желимо да наша деца иду у чисте тоалете, чисте учионице. Желимо да помогнео и наставницима, којих је овде 33, а 18 су ваннаставно особље, да им свима помогнемо да раде и живе у бољим условима. Овде има и 242 деце, заједно са истуреним одељењима. Добро је да их није мање, да је пад заустављен, а надам се да ће их бити и више", рекао је Вучић.

Школа у Рајковићу је једна од најстаријих основних школа у мионичкој општини, а почела је да ради од 1888. године као непотпуна четвороразредна школа, а данас у њеном саставу ради укупно девет школских јединица, односно Рајковићку и јоšш осам школа из околних села, две осморазредне и седам четвороразредних.

Најстарија од њих је школа у Крчмару која је почела са радом 1867. године и спада међу најстарије школе у Ваљевском крају.

Вучић је рекао да зна да мештани не живе лако и да им не тече мед и млеко, и поручио да није ни дошао да им мед и млеко обећава, али да је спреман да обећа да заједно, уз борбу и рад, може да се промени на боље место где живе, како би и будућност деце била боља.

"Мораћемо још да радимо, али ћемо наставити са оним што смо обећали и са чим смо кренули - а то је обнова школа и болница. Сваке недеље ћу то да радим. Прошле недеље сам био у Калиновцу, малом месту на Убу, данас сам у Мионици, а после идемо у Љиг... Неће ми бити тешко све док не видим да свако дете има и чисту учионицу и таблу и добар сунђер да ту таблу обрише", изричит је премијер.

Директорка школе Олга Петровић рекла је за Танјуг да је предвиђено да се замени део крова, промене подови, столарија, изради термофасада, направе три кабинета, како би деца коначно добила кабинетску наставу, будући да постоји 200 квадрата неискоришћеног простора.

Такође, додаје, планирана је и изградња просторија за физичку наставу и ваншколске активности. Школа ће такође добити боље санитарне чворове, ближе деци.

Школу у Рајковићу похађа 106 ђака, а са још осам издвојених одељења броји укупно 242 ђака, 22 одељења и 32 наставника.

Петровићева је указала да је посебно поносна на чињеницу да је 95 одсто запослених стручан кадар, иако је реч о сеоској школи.

Додала је да се нада да ће им неко помоћи и за набавку потребне опреме.

Премијеру се у разговору са житељима обратио мештанин села Мратишић, који је од председника владе затражио да се асфалтира пут.

"Потребно нам је четири километара пута. Сада је макадам. Нема асфалта ни један метар. На тај пут чекам 50 година", рекао је мештанин.

На његово инсистирање Вучић је обећао да ће ове године бити изграђен километар пута.

"Обећавам да ће бити километар ове године, а за остала три километра ћемо да разговарамо следећи пут, пошто када бих тако 'делио' километре не би остало нигде ни за шта", рекао је Вучић.

Вучић је, иначе, стигао у Рајковић са министрима просвете Срђаном Вербићем и омладине и спорта Вањом Удовичићем. Он је школи поклонио књигу "Словољубље", а Удовичић је на дар донео лопте.

Директорка школе Олга Петровић поклонила је премијеру слику, књигу и домаће производе из мионичког краја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару