Вулин: Матица уз Србе у Мађарској

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин разговарао је са представницима Самоуправе Срба у Мађарској, којима је поручио да могу да буду потпуно сигурни да је матица уз њих и да води рачуна о њима.

Подсећајући да ће 4. априла бити одржан састанак Међувладине српско-мађарске комисије, Вулин је рекао да нема оправдања за то што се та комисија није састајала већ пет година.

"Несхватљиво је да држава пет година није разговарала о правима Срба у Мађарској и да пет година није показала колико јој је стало до српске заједнице у Мађарској", рекао је Вулин Танјугу након састанка у Будимпешти.

Вулин је поручио да ће Срби, док год живе у Мађарској или било где ван граница Србије, имати подршку владе и читавог народа којима је стало до њих, додајући да је сигуран и да је Мађарској стало до њених грађана српске националности.

"Трагови у историји и култури Мађарске које је српски народ оставио не могу да буду избрисани и Мађарска би била много сиромашнија да српске историје, културе и традиције нема на њеном простору", рекао је Вулин.

На седници комисије ће се, додао је, разговарати о свим проблемима српске заједнице у Мађарској и мађарске у Србији, наводећи да се ништа о Србима у Мађарској неће одлучивати без Срба из те земље.

Како је рекао, Срби у Мађарској траже оно на шта имају право - да се њихов положај даље побољшава, да се води рачуна о њиховим мањинским правима, омогући већи политички утицај, очување традиције, културе и историје.

"То није могуће без подршке мађарске владе, али ни без матице", рекао је Вулин и додао да су односи две владе срдачни, те да такав однос треба користити и за побољшање положаја српске заједнице у тој земљи.

Упитан шта Срби у Мађарској могу очекивати од састанка комисије, Вулин је рекао да треба да очекују другачији приступ и да буду потпуно сигурни да је матица уз њих, да води рачуна о њима и да хоће да учини све да им живот буде лакши и бољи.

"Српски народ у Мађарској је оставио дубок траг, који не сме да буде само у историји и прошлости, већ треба да продубљује своје таргове и сада и у будућности. Срби овде нису само група која је задужена за сећање, већ су жив, делатан народ", рекао је Вулин.

Вулин је истакао да ће, иако не зна какав ће бити будући закон о министарствима након избора, сигурно бити неког на кога ће Срби у расејању моћи да се ослоне, јер, како је рекао, мора да се води рачуна о томе да Срби живе и ван Србије и да морају да имају могућност да се некоме обрате.

Представник Самоуправе Срба у Мађарској Игор Рус рекао је да је на састанку било речи о приоритетним питањима за Србе у Мађарској, а пре свега о неколико одлука мађарске владе које треба да буду спроведене, а односе се на српску заједницу.

"То су одлуке о обезбеђивању простора за забавиште у оквиру српске школе "Никола Тесла" у Будимпешти, затим одлука о оснивању српског образовног центра у Сегедину, о увођењу академског речника, враћању имовине и одлука о будућем музеју српске цркве у Сентандерји", објаснио је Рус.

Српска школа у Будимпешти обележила јубилеј

Српско забавиште, основна школа, гимназија и ђачки дом "Никола Тесла" у Будимпешти обележила је свој јубилеј добротворном приредбом, којој су присуствовали министар Александар Вулин и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Српска школа "Никола Тесла" основана је 1949. године, уместо до тада постојећих вероисповедних школа при српској цркви, а данас има више од 400 школараца и предшколаца који је похађају.

Приредбу су осмислили наставници и ученици школе, а прикупљена средства намењена су даљем унапређењу рада те установе.

Председник војвођанске скупштине Иштван Пастор рекао да је веома радостан што је решено дугогодишње отворено питање, стратешки значајно за српску заједницу у Мађарској, те да су реконструкцијом школе створене дугорочне претпоставке да се забавиште, основна школа и гимназија могу даље развијати.

"Са радошћу шам чуо и да за то има реалне животне потребе, и желим да у овој школи ускоро буду два прва разреда", рекао је Пастор.

Директорка школе "Никола Тесла" Јованка Васин казала је да је школа до 1993. године функционисала као српско - хрватска школа, а да су раздвојене почетком деведесетих, са распадом тадашње Југославије.

"Тада смо добили ову зграду и овде смо од 1995. године. Имамо значајан раст ученика у последних седам - осам година, и сада имамо више од 400 деце", казала је Васин.

Школа има модерно опремљене кабинете, а у њој су посебно поносни на кабинет за физику у којем постоји "Теслин кутак", део са експонатима који су купљени или добијени на поклон од музеја "Николе Тесле" из Београда.

Ту су представљени Теслино јаје, бежични пренос енергије и наизменично магнетно поље.

"Опремљеност кабинета је надпросечна, не знам да ли нека средња школа то има, и ако има, онда је мали број таквих. Дуго смо чекали реконструкцију и сада се трудимо да то чувамо", рекла је Васин.

Српско забавиште, основна школа, гимназиа и ђачки дом "Никола Тесла" данас је у Мађарској једина државно призната народносна установа на српском језику са 13 разреда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару