Принц Чарлс посетио српску цркву и повратнике у Призрену

Британски принц Чарлс и војвоткиња од Корнвола посетили су у Призрену саборни храм Светог Ђорђа где су га дочекали епископ Рашко-призренски Теодосије и игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић. Принц Чарлс се састао и са Србима повратницима у Призрену.

Домаћин посете владика Теодосије је указао принцу Чарлсу да су многе цркве уништене у мартовском погрому, показавши му слике мартовског страдања. Након тога су теолози отпевали Васкршњи тропар, наводи РТК2.

У Српској православној цркви принцу је Милица Ђорђевић, једина српска ученица која живи у Призрену, поклонила цвеће.

Епископ Теодосије Шибалић и отац Андреј су принцу говорили о историји цркве и српској заједници на Косову и упознали га са полазницима православне богословије која је поново отворена у Призрену.

Британски принц се касније упознао и са Србима повратницима у Призрену.

Принц је разговарао са Александром Митровићем, српским повратником, као и другим повратницима чије су куће обновљене уз финансијску помоћ британске владе.

Они су му пренели да желе да остану на својим огњиштима, а он им узвратио речима да ће се молити за њих, преноси РТК2.

Британски принц Чарлс је на отварању међуверске конференције у Призрену изјавио да је у помирењу пут у бољу будућност.

"Потребно је да градимо мостове. Потребно је поново да изградимо темеље. Чуо сам многе приче, тешке приче и волео бих да могу да помогнем тим људима, али морамо прећи тај мост, освета није решење, пут за бољу будућност је у помирењу", рекао је принц од Велса.

"Као што сам рекао и у Београду, не смемо дозволити себи да постанемо таоци историје", рекао је принц Чарлс.

Изразио је задовољство што је данас имао прилике да се сретне са грађанима који припадају различитим религијама и истовремено поделио забринутост са породицама несталих од којих је чуо за њихову узнемиреност и бол.

При доласку у Призрен, принц се најпре задржао на старом мосту како би осмотрио Каљају (тврђаву) и куће обновљене уз помоћ британске владе.

Принц Чарлс је посетио и Синан пашину џамију и католичку цркву "Мајке помоћнице".

У Синан пашиној џамији, муфтија Наим Трнава, имам Идриз Кефкин и историчар Раиф Врмича су са принцом разговарали о историји ислама на Косову.

Од Бесе Исмаили из Одељења за жене у оквиру Исламске заједнице је чуо о стању муслиманске жене у косовском друштву.

У римокатоличкој цркви Госпе помоћнице, принца је примио бискуп Дод Ђерђи и канцелар дон Шан Зефи.

Принц је посматрао представу црквеног хора и разговарао са паством.

Састао се са директором римокатоличке невладине организације "Каритас", Дон Виктором Сопијем и неколико прималаца помоћи.

У разгледању града принцу Чарлсу је помагао Арбор Морина, председавајући Савета за културу баштину историјског дела Призрена.

Током обиласка града, британски принц претолонаследник попио је кафу на Тргу Шадрван.

Принц Чарлс са члановима породица несталих

Пре посете Призрену, принц од Велса учествовао је на округлом столу о страдању несталих током рата.

Принцу су се представили чланови породица несталих лица, који су говорили о њиховом сталном болу због непознавања судбине њихових најмилијих и напорима за њиховим проналажењем.

Након састанка, принц Чарлс је у Приштини положио букет са осам белих ружа на споменик несталима на Косову. Уз то оставио је поруку: "У нашим мислима и молитвама".

Након тога је принц је разговарао са више чланова породица несталих лица који су се окупили код споменика поводом церемоније.

Принц је подвукао чињеницу да "ћемо само заједничким радом бити у стању да излечимо ране прошлости".

Принц се такође састао са стипендистима "Чевенинга", који су искористили своје искуство студирања у Британији, како би дали допринос јавном животу на Косову, као и са британским грађанима који волонтирају у свим заједницама на Косову.

Војвоткиња од Корнвола Камила се данас сусрела са преживелима сексуалног насиља током сукоба.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару