Студенти ФОН-а: Можемо да парирамо колегама са престижних школа 

Српски студенти, без обзира што долазе из мале земље, могу да парирају колегама са престижних светских универзитета, поручују студенти ФОН-а који су победили на такмичењу у решавању пословне студије случаја у Монтреалу, али и додају да им је циљ да својим млађим колегама покажу да је могуће остати, радити и бити успешан у Србији.

У разговору са новинарима после пријема код премијера и министра просвете, лауреати престижног светског такмичења Кристина Кнежевић, Ања Копривица, Андреа Московљевић и Немања Јовановић кажу да ће им бити задовољство да пренесу своје знање на будуће генерације и да помогну српској привреди.

Упитани да ли имају утисак да и у реалном животу могу да парирају колегама са којима се надмећу на светским такмичењима, самоуверено одговарају - да.

Студенти Факултета организационих наука недавно су освојили прво место на престижном светском такмичењу McGill Menagment International Case Competition у решавању пословне студије случаја у Монтреалу, победивши 11 најпрестижнијих светских бизнис универзитета.

Њихова менторка, професор Весна Дамњановић, наводи да српски студенти, без обзира што су из мале земље, могу да парирају водећим светским пословним школама ако се знање преноси на млађе генерације и ангажују млади људи спремни да раде и да након завршетка факултета остану у земљи и помогну привреди.

Она наводи да су студенти спремни да у врло кратком року направе бизнис план за компаније на било којем тржишту, што су показали и у Монтреалу, и додаје да ће им бити част да у будућности пренесу своје знање на нове генерације у Србији.

Додаје и да је сигурна да ће наћи адекватан модел сарадње са државом, јер такав начин рада и учења доноси веома добар пословни резултат. 

Професорка додаје и да ће студенти наставити да се такмиче, као и да ће им се придружити нове колеге. 

Подсетивши да ће следеће такмичење у решавању пословне студије случаја бити одржано 4. априла у Београду, Андреа Московљевић каже да верује да ће српски тим поново дати све од себе да стане на црту престижним светским универзитетима, попут америчког Берклија, али и да их победи.

Говорећи о такмичењу у Монтреалу, Андреа наводи да је наш тим играо против студената из Канаде, САД, Азије, Новог Зеланда и Европе, а да су највише "стрепели" од америчких и канадских факултета јер познају тржиште.

"Ми смо радили као тим, трудили смо се да се припремимо колико можемо да им парирамо и на њиховом, домаћем тржишту", наводи Андреа.

Упитана да ли имају утисак да могу да парирају и у реалном животу, Андреа одговара да могу и додаје да је њихов циљ да створе све оне услове које студенти широм света имају у Србији, за будуће генерације.

"Желимо да створимо све услове који они имају у Србији, за нашу децу, за будуће генерације, да они буду мотивисани, да нема потребе да одлазе  из Србије у Америку и друге земље да студирају, већ да ту прилику имају у Србији", каже Анреа.

Њена колегиница Кристина каже да је са премијером и министром просвете договорено да ФОН-ов победнички тим "Bow tie" (Лептир машна) у наредном периоду изађе са конкретним планом на који начин могу да помогну млађим генерацијама у Србији.

Она додаје да би после завршеног факултета радо остала у Србији, као и да је интересује консултантски посао и да би јој било задовољство да на било који начин помогне српској привреди.

Ања Копривица каже да је такмичење пре свега феноменално искуство за студенте.

"Ствари које тамо научимо и видимо како раде и уче колеге широм света не можемо да прочитамо у књизи или научимо на факултету. То искуство ће бити веома драгоцено за будућу каријеру", каже Ања. Ни она нема план да оде из Србије, већ себе види на консултантском послу у привреди.

"Ми ширимо знање, желимо да покажемо колегама да је могуће остати у Србији и да им пружумо разлог за то", наводи Ања.

Њен колега Немања Јовановић објашњава да се на студији случаја за једну бразилску компанију на такмичењу у Монтреалу радило 32 сата.  

"Оно што нас је издвојило и што је препознао жири, састављен од 14 најбољих канадских привредника, јесто била чињеница да смо ушли срцем у такмичење, да смо имали петљу и храбрости да изађемо из задатих оквира у размишљањима", објаснио је Јовановић.

Премијер Александар Вучић је у разговору са студентима поручио да управо они имају вештине које Србији недостају - предузетнички дух, знање, енергију и поручио да ће влада учинити све да подстакне предузетнички дух и другачији приступ људи, како би се спречио одлазак младих, образованих људи.

И министар просвете Срђан Вербић поручује студентима ФОН-а да, као што су направили бизнис план за једну бразилску фирму, то исто учине и за свој тим, како би им влада помогла. 

"Оно што радимо за јужноамеричке фирме можемо да направимо и за наше овде", рекао је Вербић и додао да ће им влада помоћи. 

McGill Menagment International Case Competition има традицију дугу 16 година, а ово је први пут да је 14 чланова жирија из праксе донело једногласну одлуку да студенти ФОН-а буду први.

На такмичењу је учествовало 12 универзитета из целог света са 48 одабраних студената. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару