Вучић са студентима ФОН-а: Није трава мање зелена у Србији

Председник Владе Александар Вучић састао се у Влади са студентима Факултета организационих наука, који су освојили прво место на престижном светском такмичењу у Монтреалу. Премијер је поручио да су Србији потребни знање, енергија и победнички дух, какви су и њих довели на победнички трон.

Студенти ФОН-a победили су тимове 11 најпрестижнијих светских бизнис универзитета на такмичењу "McGill Management International Case Competition" у Монтреалу, у решавању пословне студије случаја. 

Студент Немања Јевтовић пренео је премијеру да је тим, чији је био члан, победио у жестокој конкуренцији факултета из САД, Канаде, Европе, Аустралије и Азије.

"Радили смо студију случаја 32 сата. Оно што нас је издвојило и што је препознао жири, састављен од 14 најбољих канадских привредника, јесте била чињеница да смо ушли срцем у такмичење, да смо имали петљу и храбрости да изађемо из задатих оквира у размишљањима", објаснио је Јевтовић.

Поред Немање Јевтовића тим ФОН-а чинили су Кристина Кнежевић, Ања Копривица, Андреја Московљевић, а предводила их је професорка Весна Дамњановић.

Премијер је, честитајући им на успеху, рекао да ће влада учинити све да подстакне предузетнички дух и другачији приступ људи и опшšту атмосферу, како би се спречио одлазак младих, образованих људи.

"Није трава мање зелена у Србији него било где другде", рекао је Вучић.

Додао је да мора у будућности више да се ради на знању, на позитивном приступу, да у Србији није лошије него било где, али и на стварању атмосфере и околности које погодују учењу, креативности и раду.

"Уз знање можемо да пристигнемо и престигнемо напредне земље", уверен је Вучић, додајући да је неопходно да пређемо са друштва које кука и одлази из своје земље, на друштво које ће позитивније гледати у будућност и више бити посвећено раду.

Указао је да је, нажалост, нашим људима често туђе лепше и важније.

"Судови у Америци и Немачкој нису ништа чистији, него судови које оперемо у нашој земљи", рекао је премијер и додао да је оно šшто је другачије заправо спремност да се више ризикује.

"Оно што овде понекад недостаје је та врста борбености и знања како да се уђе у одређене послове", објаснио је Вучић.

Према његовим речима, одлазак грађана није срамота у отвореном свету, јер и из богатијих европских држава многи одлазе за бољим условима, али је, нагласио је, Србији неопходно да сачува становништво.

Грађани, такође, указао је, морају схватити да је завршено са социјалистичким самоуправљањем, са чекањем да ти неко нешто реши и понуди, и да је неопходно да се у Србији подстакне предузетнички дух, како би се задржало становништво на границама земље, на истоку и југу.

Указао је да постоји фонд за иновације и да очекује виšше пројеката са којима би се аплицирало за средства из тог фонда.

"Потребни су нам људи који знају како да посеју кромпир, како да направе оклагију, даску за сечење меса. Ево, на пример, један наш човек из Ћуприје успео је да направи даску за сечење меса којом снабдева ИКЕА продавнице у целом свету. Тај предузетнички дух нам је потребан више него икада", нагласио је Вучић.

Премијер је истакао да је њему као председнику владе од посебног значаја чињеница што је тим студената из Србије освојио медаљу за најбољи бизнис-план, јер морамо да развијамо предузетнички дух, што је код нас дефицит и највећа мана.

"Када погледамо истраживање Светске банке, видимо да је највећи проблем у будућности предузетнички дух и знање. Верујем да уз овакве људе Србија има будућност", подвукао је Вучић.

Премијер је указао да осмеси и позитивно гледање на будућност, који имају млади људи са ФОН-а, представљају оно што недостаје у Србији.

"Морамо да се променимо од нације којој су кукањава и жалопојке национална одлика, на нацију која ће са много више рада и позитивно гледати у будућност", подвукао је премијер.

Вучић је истакао да ће држава помоћи, и нагласио да када држава помаже то никада није мало.

"Код нас, нажалост, постоји обичај да се држава гази и да је за све крива. Дешавало се приликом поплава да су се наши војници осећали тешко, да су они радили а да је мало ко желео да им помогне. Чак су им и добацивали да је то њихова дужност. Постоји погрешно мишљење код грађана да држава мора све да учини, а не да они сами треба да чисте испред свог прага. Потребни су другачиј приступ, енергија и много већи оптимизам, много више знања", истакао је премијер.

Са студентима је поделио своје импресије из Јапана, када је посетио "Тојоту", и када је могао да види да су радници посвећени само свом раду.

"Стајао сам поред двојице радника и они 20 минута нису погелдали у страну, већ су радили као машине", рекао је Вучић, додајући да се само таквом посвећеношћу постиже највећа продуктивност.

Члан тима ФОН-а Немања Јевтовић је указао да ће у Београду, идућег месеца, бити одржано слично такмичење на којем ће учествовати 16 најпрестижнијих школа света, а премијера је позвао на отварање такмичења.

Вучић је рекао да ће се радо одазвати.

Министар образовања Срђан Вербић, који је заједно са министром спорта и омладине Вањом Удовичићем, присуствовао пријему у Влади, рекао је да је размишљање ван оквира нешто у чему су Срби иначе добри.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару