Вулин: Вредност друштва је у односу према најслабијима

Министар за социјална питања Александар Вулин је током посете Друштву за заштиту мајки и деце "Изида" у Фекетићу, поручио да се вредност друштва не мери према томе како се односи према својим најснажнијима, већ према својим најслабијима.

У оквиру Друштва у Фекетићу ради Центар за боравак деце и омладине са инвалидитетом и сметњама у развоју, као и вртић "Пинокио".

Корисници имају прилику да кроз креативне радионице искажу своју маштовитост, као и да се радно ангажују у стакленцу у коме се производи лековито и зачинаско биље, као и да похађају грнчарску и ткачку радионицу.

Mинистар Вулин је рекао су особе са посебним потребама део нашег друштва, те морамо да своја срца и своју заједницу отворимо за све њих.

"Или ћемо се осећати као део заједнице и свако биће у земљи ће имати бар исту прилику да трага за својом срећом или нећемо бити добро друштво", нагласио је министар.

Вулин је подвукао да Србија мора да покаже колико јој је стало до сваког грађанина.

Према његовим речима, Министарство рада ће наставити да помаже Друштву "Изида", које је на конкурсу Министарства већ добило 327.000 динара.

Такође, подсетио је да је Министарство покренуло можда и највећи конкурс у социјалној заштити од 2000. године и одвојило 400 милиона динара за трансферна средства локалним самоуправама за услуге у заједници.

"Од 125 општина које имају право да конкуришу, пријавило се 123 и очекујем да ће сви добити део срадстава и да ћемо моћи да кажемо да смо у целој Србији почели да усаглашавамо услуге у заједници", објаснио је министар.

Вулин је навео да боравци и услуге попут оних у Фекетићу треба да постоје у свакој средини.

Министар је истакао да је на територији Војводине за домове који се баве децом без родитељеског старања или децом са посебним потребама ове године уложено више од 33 милиона динара.

Председница Удружења Јулија Пап рекла је да су васпитачи, али и корисници пресрећни што је министар дошао у посету.

"Већ 12-13 година радимо и част нам је да у нашој кући угостимо министра Вулина, који најбоље зна нашу ситуацију", рекла је Пап.

Такође, председник општине Мали Иђош Марко Ровчанин захвалио је министру на посети, истичући да пред особама са посебним потребама не смемо да затврамо очи.

"Они су саставни део друштва, и морамо на сваки могући начин да покушамо да им обезбедимо сигурнију и срећнију будућност и сигуран сам да заједничким снагама и средствима можемо много да урадимо", рекао је Ровчанин.

Начелник Севернобачког Управног округа Драги Вучковић нагласио је да је добра порука што Министарство увек позива цивилни сектор, људе који се баве категоријом лица са посебним потребама, да аплицирају на конкурсу, а да ће Министарство наставити да помаже тој деци у инклузији у наше друштво.

Корисници су министру изрецитовали и одсвирали неколико песама за добродошлицу и провели га кроз радионице и стакленик.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару