Mиритељ решава штрајк у крагујевачкој телевизији

Републичка агенција за мирно решавање радних спорова укључила се у спор између управе и запослених у приватизованом предузећу Радио-телевизија Крагујевац који су у среду ступили у штрајк због неисплаћених зарада и доприноса.

Обе стране су се сагласиле да се њихов спор реши мирним путем, посредством миритеља Бојана Урдаревића, са листе Агенције, а прво рочиште је заказано већ за понедељак, 21. март, потврђено је Танјугу у Агенцији.

Проблем је што та телевизија већ два дана не емитује програм, односно што се штрајк одвија без минимума процеса рада.

Од 69 запослених у крагујевачкој телевизији, 50 шрајкује због неисплаћених зарада за децембар 2015, јануар и фебруар ове године. Запослени, такође, траже да им се уплате порези и дорпиноси за целу 2012. и 2013. годину.

Према законској процедури за мирно решавање радног спора, миритељ има задатак да у року од 30 дана кроз преговоре дође до решења на обострано задовољство страна у спору.

С обзиром да су овде у питању неисплаћене зараде, у току преговора ће се утврђивати и динамика њихове исплате.

Миритељ ће најпре на лицу места формирати Одбор за мирење који чине представници синдиката и представници послодавца.

У току поступка разматрају се сва спорна питања и предлажу решења, чине се међусобни уступци све док се не дође до решења које је прихватљиво и једној и другој страни, а када дође до те ситуације Одбор за мирење доноси препоруку о којој се већа.

Ако се усвоји препорука, сачињава се споразум који има снагу извршне исправе.

Овај поступак према закону може да траје до 30 дана, али се у пракси решава и много брже уколико постоји добра воља обе стране.

Од када је приватизована Радио-телевизија Крагујевац у октобру 2015. године, запослени тврде да су примили само једну зараду за новембар, а и та им је исплаћена након што су најавили да ће штрајковати, у фебруару 2016. године.

Купац Радио-телевизије Крагујевац је бизнисмен из Крујевца Радојица Милосављевић, који је осим крагујевачког медија купио и ТВ Панчево, Центар за информисање Нови Кнеžжевац, ТВ Пирот, ТВ Пожегу, ТВ Брус и Цариброд из Димитровграда, пренели су медији.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару