Српски студенти у Швајцарској спремни за пословне изазове

У Монтроу, швајцарском граду на Женевском језеру, студирају студенти стотину националности. Међу њима је и око 20 студената из Србије. Врло брзо су се адаптирали и навикли на режим студија факултета, на којем, ако су довољно вредни и амбициозни, могу да стигну и до менаџерских позиција.

Јована Пејчић је пре девет година стигла у Монтро. Уписала је Свис Хотел Менаџмет скул, факултет смештен у замак познат као швајцарски Хари Потер замак. Ту је завршила основне студије и тренутно је регионална менаџерка Швајцарске образовне групе.

"И даље радим у Швајцарској, и одлучила сам да се специјализујем мало више на пољу маркетинга и продаје, што сам недавно завршила на Бокони универзитету у Милану и сада бизнис школу у Шпанији", каже Јована.

Студентима је у почетку тешко, али се брзо прилагоде режиму студија. А радни дан неретко почиње у шест сати ујутру.

"Доста је тешко. Програм је доста интензиван, али човек ако то хоће, може то да заврши", истиче студент Срђан Јанић.

Студенте Цезар Риц Колеџа у Бувереу затекли смо на испиту. Да би припремили јело, односно положили испит, на располагању им је пет сати. 

"Свака година је другачија. Углавном се учи шест месеци, сваки дан, а онда се после иде на праксу шест месеци. У почетку је јако тешко да се ради од шест ујутру до осам увече сваки дан, али сад ми је супер", каже Никола Вујунић, студент Цезар Риц Колеџа у Бувереу.

Куварске мараме различите су од семестра до семестра.

"Ми овде у кулинарству имамо седам терма. Сваки терме траје од два и по до три месеца. Моја је црна, значи терм пет. Одлучио сам се да дођем у Швајцарску због интернационалне кухиње", рекао је Филип Милосављевић, студент Цезар Риц Колеџа у Бувереу.

При школовању ових младих људи ослушкује се тржиште рада. Јер индустрија тражи образоване студенте који су спремни за пословне изазове.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару