Канцеларија престолонаследника: Дуг за струју захтева појашњење

Канцеларија принца Александра Карађорђевића саопштила је да ситуација у вези са буџетом и потрошњом електричне енергије у Дворском комплексу на Дедињу, који се простире на 130 хектара, захтева појашњење, јер, како наводе, о томе постоји много заблуда.

Објашњавају да постоје два двора у оквиру комплекса - Краљевски Двор и Бели Двор, као и неколико других објеката и додају да је Дворски комплекс на Дедињу законом проглашен за национални споменик културе, који има изузетан историјски значај и непроцењиву уметничку вредност.

У оба Двора налази се више лустера са стотинама сијалица - 1.037 на Краљевском Двору, 526 на Белом Двору и 399 у другим објектима у оквиру комплекса, као и око 130 сијалица за улично осветљење, а за функционисање дворова неопходни су и бојлери, грејалице, клима уређаји, машине за прање и сушење веша, шпорети.

Канцеларија подсећа да је Дворски комплекс отворен за посетиоце од 2001. године, од како се престолонаследник вратио у Србију.

"Хиљаде посетилаца уживало је у овам историјском комплексу са прелепим дворовима и парком. Посетиоце чине гости министарстава, гости дипломатског кора, домаћи и страни туристи, студенти, ђаци и пензионери. Сваки пут када посетиоци улазе у два Двора укључује се стотине сијалица, да би се лепо видела прелепа уметничка дела и архитектура", наводи се у саопштењу.

Краљевска породица живи на првом спрату Краљевског Двора, наводи се у саопштењу и додаје да дуг за струју Дворског комплекса на Дедињу на дан 31. децембар 2015. године износи 5.355.064 динара, односно 44.286 евра, без урачунате камате.

Наиме, како наводе, Дворски комплекс на Дедињу ЕПС-у је од 2001. до 2015. године за струју платио 56.487.870 динара, односно 596.840 евра.

Рачуни за прошлу годину износе 5.565.123 динара, односно 46.376 евра, а плаћено је 3.100.000 динара, односно 25.000 евра.

Према томе, ново стање дуга према ЕПС-у за 2015. годину је 2.475.840 динара, односно 20.293 евра, и тај дуг ће бити репрограмиран да би могао да се отплаћује у месечним ратама.

Кад је реч о старом дугу према ЕПС Дистрибуцији, он износи 2.879.224 динара, односно 23.993 евра.

На тај дуг су додате камате од 13.015 евра, које су у једном тренутку отписане, да би прошле године било одлучено да поново буду додате, пише у саопштењу.

Иначе, премијер Александар Вучић недавно је изнео податак да Карађорђевић дугује ЕДБ-у и ЕПС Снадбевању око 70.000 евра.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару