Вулин: Особе са инвалидитетом укључити у све сфере живота

Свака идеја која помаже нормалнији живот особа са инвалидитетом, увек ће имати подршку Министарства рада, рекао је ресорни министар Александар Вулин.

Министар за рад, борачка и социјална питања је обишао штанд Ауто-мото савеза Србије, на Сајму аутомобила, на коме је изложен аутомобил опремљен командама за особе са инвалидитетом.

Вулин је истакао да је на друштву и држави да омогуће особама са инвалидитетом да користе све сегменте живот.

"Ови људи умеју да возе, полажу, они имају возачке дозволе. На нама је да помогнемо да то знање буде примењено, и да буду у стању да испуњавају своје свакодневне животне обавезе", рекао је Вулин.

Најавио је први тренажер, на коме ће особе са инвалидитетом моћи да се обуче, да науче да возе и да полажу.

Додао је да су ручне команде и приступ њима нешто на чему морамо да радимо сви заједно, као и да није довољно решити само једну ствар, нити је могуће да све уради само једно министарство.

"Ту мора да се укљуци РФЗО, наравно и Министарство рада које је ресорно и брине о особама са инвалидитетом, али свакако и друга министарства, када је у питању законска регулатива и безбедност саобраћаја", рекао је министар.

Директор АМСС Мирко Бутулија нагласио је да је проблем инвалида у саобраћају много комплекснији од самих команди, рекавши да постоје законски оквири који треба да се прецизирају и дефинишу.

Сматра да ће у наредном периоду заједничком иницијативом представника особа са инвалидитетом, Министарства рада и АМС, покушати да се помогне колико може и да ће решити те проблеме.

Председник Савеза параплегичара и квадриплегичара Србије Михаило Пајевић навео је да је до сада у Србији, постојање ручних команди и помоћи за особе са инвалидитетом није било регулисано, постојале су разне импровизације које су особе са инвалидитетом радиле.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару