Следеће недеље стижу вакцине за дечју парализу

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је току прерасподела вакцина за дечју парализу из залиха, и у домовима домовима здравља има их довољно до следеће недеље.

Златибор Лончар је подсетио да је са турском владом и министарством здравља био потписан уговор о донацији вакцине, које су стигле у Србију, али без одговарајуће пропратне документације, због чега су те вакцине враћене, а сада су стигле нове.

Додао је да се изгубило драгоцено време, али да су надлежни успели да за кратко време набаве нове вакцине, које ће следеће недеље стићи у Србију.

"Одговорни смо и нашој деци нећемо никада, док сам ја министар, давати вакцине које не испуњавају услове", рекао је Лончар након обиласка радова у КБЦ "Звездара", одговарајући на питања новинара.

Додао је и да су произвођачи практично монополисти и да се према малим тржиштима, као што је наше, односе "како они хоће".

Због тога би, навео је министар, било добро да постоји централна набавка вакцина на нивоу целог региона.

"Ништа спорно у преузимању болничких центара" 

Лончар наводи да у одлуци владе да преузме од града Београда оснивачка права над КБЦ "Др Драгиша Мишовић - Дедиње", КБЦ "Звездара", КБЦ "Земун" и КБЦ "Бежанијска коса".

Лончар је објаснио да држава, односно Министарство здравља води рачуна о више од 80 болница - клиничко-болничких центара и клиничких центара у земљи, а да је 2006. године донета одлука, да се четири београдска центра изузму из тог система и ставе под надлежност града.

Лончар је новинарки која му је поставила то питање рекао и да га сигурно не би поставила да "није толико острашћена, јер је све крајње једноставно".

Упитан да ли то значи да се закон кршио претходних десет година, Лончар је узвратио питањем: "Је л' сад проблем што смо то исправили?".

На питање зашто то раније није урађено, Лончар је рекао да је он министар две године и да брже није могло да се уради

Влада Србије донела је 11. марта одлуку да од Београда преузме оснивачка права над четири клиничко-болницка центра.

Говорећи о обнови здравствених установа, Лончар је рекао да је обновљено више од 20 установа, а у других 20 је завршено више од 80 одсто радова.

"То значи да ће у наредних десет дана трећина онога што смо замислили бити комплетно завршено, а то значи да ће установе бити окречене и у њима ће бити сређени санитрарни чворови", рекао је Лончар новинарима.

Све информације о радовима, извођачима, ангажованим радницима, додао је, могу да се нађу на сајту Министарства.

Министар је такође рекао и да су у свим болницама обезбеђени капацитети за палијативно збрињавање.

Градоначелник Београда Синиша Мали је истакао да је реконструкција КБЦ "Звездара" пример односа који републичка и градска власт имају према грађанима.

Додао је да се, поред "КБЦ Звездара", ради и на објектима примарне здравствене заштите, домовима здравља на територији целог града.

Поводом преузимања надлежности на КБЦ од стране државе, Мали је рекао да је новац превасходно издвојен за њих, преусмерен у домове здравља, пет завода и апотеке које су у надлежности града.

Директор КБЦ "Звездара" Петар Сворцан захвалио је министру и градоначелнику на обезбеђеним средствима како би се започело реновирање.

Лончар очекује нову листу иновативних лекова у јуну

Министар здравља Златибор Лончар изјавио је да се у јуну очекује нова листа иновативних лекова.

"У јуну иде листа нових лекова и специјалних уговора, нешто што годинама није успело да се уради", рекао је Лончар новинарима након обиласка КБЦ "Звездара".

Прецизирао је да о састављању нове листе лекова одлучују стручњаци.

"Не можемо све одједном да уврстимо на листу, јер смо много заостајали, али можемо да направимо динамику како ће и шта бити", рекао је Лончар.

Иначе, иновативни лекови представљају савремену, а најчешће изузетно скупу терапију намењену лечењу различитих обољења.

Како кажу у Министарству здравља, претходних година је дошло до одређеног застоја када је реч о обезбеђивању нових иновативних лекова на терет средстава обавезног здравственог осигурања.

"Захваљујући мерама које су Министарство и РФЗО предузели у области лекова током претходне године, осигураницима ће се ове године омогућити и доступност најсавременије терапије појединих обољења о трошку обавезног здравственог осигурања", наводе у Министарству.

Када је реч о цени иновативних лекова, у току је усаглашавање радне групе РФЗО и представника иновативних компанија о моделима посебних уговора којима би се дефинисали начин и подела трошкова обезбеђивања нових, иновативних лекова.

"За пацијенте то значи да ће имати могућност лечења најсавременијом терапијом, као и оболели од тих болести у развијеним земљама. Наши осигураници ће имати боље и квалитетније лечење о трошку средстава обавезног здравственог осигурања, што и јесте циљ", закључују у Министарству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару