Да ли ће Зоран Ђинђић добити споменик у Београду?

Пред обележавање тринаестогодишњице атентата на премијера Зорана Ђинђића отворила се још једна полемика. Овога пута о иницијативи за подизање споменика.

Споменик Зорану Ђинђићу у Прокупљу и у Београду је требало да осване на десетогодишњицу атентата. Уместо убијеног премијера, у парку изнад Владе Гаврило Принцип. На тринаестогодишњицу убиства, демократе тврде да је њихова иницијатива прекомпована са новом градском влашћу. Напредњаци да предлог није заборављен, већ да се ДС опет касно сетио.

"Мислим да је врло индикативно да се ти спорови покрену усред кампање, као да не постоји свест о њиховом значају изван кампање и свако покушава да политички поентира, али постоји став грађанки и грађана да је Ђинђић изван тог спора, као и Пекић, и да је то требало направити и раније", каже професор ФПН-а Зоран Стојиљковић.

Уредник дневног листа Данас Зоран Пановић рекао је да су његове политичке идеје ревазилазиле странку, он је био њен лидер, али су то идеје модерне Србије, Србије каква треба да буде, Србија којој тежимо и људи који су оговорни треба да подрже идеју и да имамо споменик.

Споменика још нема, али имамо Булевар и део Трга републике са именом Зорана Ђинђића у Београду, платое и улице са његовим именом широм Србије. Имамо ли и даље и поделе о политичкој фигури убијеног премиијера?

"Ја мислим да је то у великој мери ствар политичког лицемерства, човек је постао признат тек кад су га убили а онда је дошло време када се његовим наслеђем ките и они који то не заслужују при чему ми нисмо довољно критични ни према његовом наслеђу. Ми волимо да идемо од потпуне критичности до потпуне некритичности", сматра Стојиљковић.

Зоран Ђинђић марта 2002. године говорио је да "имамо огромну историјску шансу да урадимо нешто велико и у овој земљи и у овом региону, али морамо много да се трудимо да ту шансу не прокоцкамо".

"Ђинђићева Србија је Србија која још није остварена - модерна, демократска, уређена са јаким инстиуцијама", каже Пановић.

На тринаестогодишњицу убиства, сећање на Зорана Ђинђића и кроз фотографије које је сам направио, књиге које је написао и превео. С намером да се не памти само као политичар и творац метафора и цитата, већ као научник, филозоф, преводилац, породични човек. У Кући краља Петра у Београду Документарна изложба "Зоран".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару