Чека посао, али одбија понуђени

Преко Националне службе за запошљавање у 2015. години запослило се 65.000 људи. Међутим, са њене евиденције обрисано је 630 особа, због одбијања понуђених послова или нејављања послодавцу којем су упућени. Они нису "избрисани" заувек, већ ће на Биро моћи да се врате по истеку рока од шест односно девет месеци.

После вишемесечног чекања на конкретан посао, понуђена прилика понекад буде одбијена. Законска је обавеза Националне службе за запошљавање да у таквој ситуацији склони незапосленог са листе чекања. 

"Уколико послодавац понуди рад који није у складу са законом, уколико понуди неке услове рада које лице не може да прихвати из оправданих разлога или уколико је на други начин било спречено да се јави послодавцу, свакако да ћемо толерисати такав његов став", каже Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Нису сви на Бироу да би нашли посао, тврде у Националној служби.

"Разне повластице и ослобађања плаћања неких накнада у пуном износу, али и с друге стране можда нека лица имају посао који раде у сивој зони па им је у том случају исплативије да наставе са таквим статусом него у легалном радном односу", каже Мартиновић.

И док чекају да их Биро позове, незапослени прилику да зараде најчешће траже на интернету. Само на порталу "Инфостуд" прошле године је објављено 19.000 огласа.

"Људи иду конкретно на сајтове компанија, на њихове каријерне странице, гледају шта је у понуди послова, исто тако преко друштвених мрежа, осим Фејсбука и Твитера, користе и друге професионалне мреже да се информишу јер компанијe често објављују огласе и тим путем", рекла је Татјана Видаковић из "Инфостуда".

Просек пријава по занимању је 130. Ако је посао привлачнији, како кажу послодавци, буде и хиљаду заинтересованих. 

"Ми смо често имали неуспешне конкурсе, где се пријави се 400, 500 људи, на крају се ми определимо за неког, он на крају не жели да ради, то му је превише напорно, захтевно", каже Урош Момировић из "Моне".

У претходној години најлакше су до посла долазили инжењери телекомуникација. Теренски комерцијалиста је, према евиденцији Националне службе за запошљавање, врло тражено занимање, али не и тако популарно, јер је зарада условљена учинком.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи