Читај ми!

Једина легална рута за мигранте преко грчко-македонске границе

Од понедељка, 22. фебруара једина легална рута за улазак миграната са Блиског истока који путују у неку од земаља Европске уније је грчко-македонска граница и сви остали прелази ће бити нелегални, а мигранти ће бити враћани назад, изјавили су в.д. директора полиције Србије Владимир Ребић и начелник Управе Граничне полиције МУП-а Србије Миленко Божовић.

Ребић је новинарима на граничном прелазу "Градина" после састанка са представницима пограничне полиције Бугарске, рекао да желе да пошаљу јасну поруку мигрантима из ратом захваћених подручја, да је западна балканска рута која подразумева кретање од Грчке, Македоније, Србије, Хрватске и Словеније и даље према Аустрији и Немачкој на грчко-македонској граници, једина легитимна рута.

"Мигранти у Србију на легалан начин могу да уђу само на гранични прелаз Прешево", истакао је Ребић.

Према његовим речима, повод за данашњи састанак пограничних полиција Србије и Бугарске на граничном прелазу "Градина" је намера да се на што ефикаснији начин имплементирају све обавезе које су Србија, Аустрија, Словенија, Хрватска и Македонија преузеле приликом сачињавања изјаве 18. фебруара у Загребу.

"На овај начин смо желели да упознамо бугарске колеге са новим процедурама које подразумевају и заједничко профилисање миграната на грчко-македонској граници и да апелујемо на њих да појачају контролу својих јужних граница према Турској и Грчкој и на тај начин спрече нелегалан улазак миграната и прављења евентуално нове руте преко Бугарске", рекао је Ребић.

Он је додао да ће Србија значајно појачати активности спречавања илегалног уласка миграната преко српско-бугарске границе.

Ребић је казао да ће од сутра кренути заједничко профилисање, односно тријажа миграната на грчко-македонској гранци које ће обављати полиција Аустрије, Словеније, Хрватске, Србије и Македоније.

"Ту ће се обавити селекција и реално је очекивати да ће они покушати на нађу нелегалне руте, а једна од њих је Бугарска",рекао је Ребић.

Начелник Управе Граничне полиције Министарства унутрашњих послова Србије генерал Миленко Божовић казао је да су постигли начелан договор са бугарском страном да хитно предузму мере на заштити своје границе према Турској и према Грчкој.

"Договорили смо се да заједнички радимо на заштити српско-бугарске границе мешовитим патролама, да ставимо заједнички контакт центар на Градини у функцији тог задатка, да покренемо хитно процедуре за промене споразума о реадмисији и споразума о полицијској сарадњи која подразумева рад мешовитих полицијских патрола на другачији начин",рекао је Божовић.

Божовић је додао да је Турска кључна држава када је реч о проблему миграција, а да после иде Грчка.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи