Шид, чекајући воз за Хрватску

На одлазак из Србије, у Шиду, у прихватном центру, чека 700 миграната. И у прихватни центар Адашевци, током дана, пристигло је неколико аутобуса из Прешева. Воз из Хрватске, којим их хрватска полиција превози даље, данас није долазио у Шид.

За три месеца само десет минута прихватни центар у Шиду био је празан. Свакодневно, више стотина људи чека да уђе у воз за Хрватску и настави даље. Од пристиглих девет стотина током ноћи из Прешева, хрватска полиција није дозволила наставак пута за више од пет стотина.

"Не знам у чему је проблем, имам папире и не знам шта ћу, желим у Немачку", каже избеглица из Авганистана.

"Хрватски полицајац каже ти можеш ти не можеш, мој друг отишао а имамо иста документа", рекао је избеглица из Ирака.

Од када хрватска полиција примењује нове критеријуме прихватни центар је препун. На решење проблема, збринути и уз сву потребну помоћ, чекају и економски мигранти, повратници из Хрватске, новопридошли и они који не могу у воз.

Сава Ракић из Комесаријата за избеглице испричао је да су жена и дете прошли, мужа су ставили са стране и он је плакао пет минута и на крају су и њега пустили. Ракић каже да му критеријуми нису баш јасни.

Не зна се ни тачна сатница воза из Хрватске. Долазак се најављује, кажу у полицији, са пристизањем најмање 700 нових миграната из Прешева у Шид. Колико ће ући у вагоне, зависи од хрватске полиције.

Биљана Никић из УНХЦР каже да су критеријуми различити, мењају се, ситуација се мења из тренутка у тренутак. "Видећемо шта ће се догађати, заговарамо политику да сви из подручја захваћени ратом могу да прођу", каже Никићева.

У воз не могу они који имају македонске, српске али не и папире из Грчке. У Хрватску не пуштају ни ако су из градова где нема ратних дејстава, или по процени полицајаца избегавају мобилизацију.

"Кажу врати се у Македонију, узми азил, нећу, фамилија ми је већ отишла, чекаћу док ме не пусте у воз", рекао је мигрант из Сирије.

Све чешће мигранти пристижу и у прихватни центар Принциповац. Преко ноћи их је било 270 , данас само петочлана породица са болесним дететом. Кретање им није забрањено. Покушаја илегалног преласка границе и даље има, али и повратка у прихватне ценар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
29° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи