Читај ми!

Има ли зиме за усеве и воће

Велике темепературне разлике ове зиме лоше су утицале на здравље људи, али не и на пољопривреду. Стручњаци кажу да нема бојазни од пропадања усева и воћа, али да топло време у фебруару ипак може да ослаби род.

Милан Гајић има 20 хектара под пшеницом. Иако је од почетка године температура неколико пута варилала и за 20 степени у два дана, задовољан је стањем на њиви.

Милан Гајић из села Јевремовац рекао је да није бачена уреа зато што почетком фебруара до 10. није било мраза па су могли да утерају своје тракторе и да се то разбаци како треба.

"Код нас је влажно, много је кише пало", навео је Гајић.

"Нема бојазни за наше усеве и нема бојазни ако се овако време настави да ће то се одразити неповољно на стање стрних жита, пре свега на пшеницу. Само да кажем да не треба журити са прихраном", каже Светлана Златарић из Пољопривредне стручне саветодавне службе.

И у Средњебантском округу ратари су на њивама.

"Због зиме која је била без снега имали смо турбуленције у темепературама, од изузетно високих до великих мразева. Раније сетве су мало осетиле те ниске темепературе, међутим, оне ће се извући, није ништа критично. Ове касније сетве имају много мање оштећења", каже Филип Даријевић из Пољопривредног предузећа "Златица".

Александар Симић са Одсека за ратарство на Пољопривреднпм факултету у Београду каже да стрна жита добро подносе ове временске промене.

"Једино што се у условима виших температура може јављати прерастање биљака и да буду нешто исцрпљеније и то се решава ђубрењем у пролеће и прехраном. Ово време не утиче лоше на биљке колико на могућност појаве болести и штеточина", каже Симић.

У прокупачком крају лепо време истерало је воћаре у воћњаке. Време је за зимско прскање које ваља завршити пре него дрво олиста и процвета.

Слободан Степановић из села Гргур каже да почињу са резидбом шљиве и вишње, пошто су услови иделани за те ствари.

"Постоји могућност да у фебруару буде још ниских температура мада се надамо да тога неће бити", каже Зоран Симић из Гргура.

Темепературе, више од уобичајених за ово доба године, не утичу баш најбоље на све врсте воћа.

Михајло Николић са Одсека за воћарство на Пољопривредном факултету у Београду каже да топла киша не погодује посебно зато што загрева земљу, не погодује јагоди која је на фолији која може бити загрејана пре времена.

"Најважније воћне врсте за српско воћарство, јабука, шљива, малина нису угрожене", истакао је Николић.

Опасан за воће може бити евентулно мраз у априлу, који се не дешава често.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи