Читај ми!

Вулин: Профилисање миграната по новим правилима од понедељка

Министар Александар Вулин најавио је да ће профилисање миграната по новим правилима почети да се обавља у пуном обиму од понедељка, 22.фебруара, и да је Србија спремна за то.

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања замолио је јавност да води рачуна и не прихвата сваку гласину као готову ствар, указујући на то да нико није затворио границе, а да су јуче сви причали о томе.

"Границе нису затворене, ствари нормално функционишу. Процес заједничке регистрације ће почети од понедељка и тада ће се на грчко-македонској граници представници свих земаља које су потписале споразум, од Аустрије до Македоније, вршити профилисање миграната у складу са споразумом о 15 тачака и са правилима које ће важити од понедељка", рекао је Вулин.

Према његовим речима, што се тиче Србије, стање је потпуно редовно и ситуација је мирна, нема већих проблема, а тренутно у нашој земљи има између 1.700 и 2.000 миграната.

Министар Вулин је истакао да се мигранти крећу од Прешева ка Шиду, да се по досадашњим правилима укрцавају у воз који их одводи даље.

"Они који не могу да задовоље критеријуме у смислу да нису из земаља погођеним ратовима, враћају се у земље из којих су дошли", рекао је Вулин новинарима након обиласка Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама "Св. Софија" у Шапцу.

Према његовим речима, сваком се нуди азил, а онај ко то прихвати пролази кроз нашу процедуру за азил.

Вулин је објаснио да се онај, који то не прихвати, враћа у Македонију и даље у земљу одакле је дошао.

"Молио бих да водимо рачуна да сви, ако не можемо да помогнемо, да не одмажемо", рекао је Вулин.

Подсећајући да се профилисање већ врши више месеци, Вулин је казао да ће тај поступак по новим правилима која су потписали представници пет земаља у 15 тачака почети да се обавља у пуном обиму од понедељка и да је Србија већ спремна.

Ускоро први закон о социјалном предузетништву

Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Александар Вулин изјавио је да се нада да ће у наредних неколико месеци коначно бити донет први закон о социјалном предузетништву.

Вулин је, након обиласка Дневног боравка за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама "Света Софија" и Сервиса за хемијско чишћење и прање веша "Елио" у Шапцу, рекао да данас у Србији предузећа која се баве социјалном заштитом нажалост нису развијена.

Према његовим речима, таквих предузећа има тек нешто око 1.000, њихов укупни допринос у самој запослености је веома мали, односно свега 10.300 људи ради у таквим предузећима и укупни обрт је око 6,8 милијарди динара.

"Социјална предузећа су шанса коју не користимо и управо је зато Министарство већ почело да ради, а могу да кажем и да је завршило предлог закона о социјалном предузетништву и то ће бити један од првих закона које ћемо усвојити одмах након избора", рекао је Вулин.

Он је истакао да је социјално предузетништво прилика да се запосле људи који су теже запошљиви и они који тешко могу да нађу посао и да се снађу.

Оценио је да је после 12 година, како је навео, пљачкашке приватизације, тешко да Србија буде социјално праведна држава, али да може и мора да ради у том правцу.

Министар је истакао и да Министарство на чијем је челу помаже "Каритас" и њихове пројекте у Шапцу и шире.

Како је рекао, за "Каритас" у Шапцу Министарство је одвојило два милиона и 600 хиљада динара.

Важнији од новца је однос људи који раде са корисницима, а без њихове пажње, љубави и ентизијазма ниједан новац није довољан, истакао је Вулин, који је разговарао са корисницима и добио производе које они сами праве.

Директор "Каритас Шабац" Мирољуб Николић рекао је да му је велика част да је министар на Међународни дан социјалне правде обишао услуге социјалне заштите, преко којих та организација промовише социјално предузетништво.

"То је знак да Министарство озбиљно схвата невладин сектор као партнера у овом тешком послу", оценио је Николић.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи