У току реконструкција Српске куће на Крфу

Поводом обележавања стогодишњице евакуације српске војске на Крф, Министарства културе и информисања определило је сва неопходна средства за реконструкцију објекта и сталне изложбене поставке у Српској кући на Крфу.

Тим поводом, министар културе и информисања Иван Тасовац и градоначелник Крфа Костас Николоузос разговарали су о активностима на промовисању овог културно-историјског споменика као неизоставног дела културне понуде Крфа, као и о интензивирању културне сарадње.

У склопу реконструкције и модернизације сталне изложбене поставке Српске куће, предвиђено је инсталирање већег броја интерактивних експоната и дигиталних инсталација, у циљу прилагођавања савременим музеолошким стандардима и приближавања садржаја млађим генерацијама, наведено је у саопштењу Министарства културе.

Реконструкцију објекта обавља Републички завод за заштиту споменика, док је реконструкција сталне изложбене поставке поверена Историјском музеју Србије и тиму Кодек института, ауторима вишеструко награђиваних изложби "Србија 1914" и "Пупин".

Заштита и очување културног наслеђа спадају у приоритетне делатности Министарства културе и информисања и Владе Републике Србије, а посебна пажња ресорног Министарства усмерена је на што ефектнију презентацију нашег културног наслеђа у међународним оквирима.

Са градоначелником Крфа састао се и министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин.

Градоначелник Крфа је изразио задовољство оствареном сарадњом и чврстим односима Србије и Грчке, али и Србије и града Крфа, посебно у делу припрема за обележавање стогодишњице искрцавања, као и економском сарадњом и сарадњом у туризму.

Вулин је нагласио да је ова година веома важна за Србију, те да је подршка Крфа у припремама за овај догађај од пресудног значаја.

Централна манифестација биће одржана у априлу ове године, на највишем државном нивоу, а делегацију Србије предводиће председник Републике, Томислав Николић, наводи се у саопштењу Министарства за рад.

И Градоначелник Синиша Мали разговарао је са Николузосом, о унапређењу сарадње у туризму, али и у области културе и заштите српског културно-историјског наследа на Крфу.

Како је рекао градоначелник Мали, Крф сваке године има представљање туристичке понуде на Београдском сајму туризма. "Надам се да ћемо и убудуће одржавати континуитет сусрета", рекао је Мали, а саопштила Градска управа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи