Читај ми!

УНХЦР: Србији помоћ од 47 милиона долара

Шеф представништва УНХЦР-а у Србији Фридрих Шодер каже за РТС да је, ако дође до нагомилавања избеглица предвиђена је помоћ у износу од 47 милиона долара. Међутим, нада се да до тога неће доћи.

Фридрих Шодер је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Србија неће бити тампон зона за избеглице, истичући да УНХЦР помаже властима у ношењу са овом кризом.

Што се тиче оних миграната који су враћени из Хрватске, Шодер каже да је прво потребно сагледати разлоге због којих су враћени - да ли је реч о законском процесу, да ли је Србија била приморана да их прихвати и да ли су имали могућност да затраже азил.

"Уколико им је потребна међународна заштита, они могу и да затраже да се врате кућама", каже Шодер и тврди да би неки од њих желели да се врате, а неки можда и да се пријаве за азил у Србији.

Упитан да прокоментарише најаву да би Србија око 1. марта могла да, по узору на Аустрију, затвори границе, Шодер је рекао да УНХЦР заједно са владом, међународним организацијама за мигранте и целим друштвом има одговор.

"Имамо план који је усвојен и који предвиђа помоћ од 47 милиона долара, у чему би УНХЦР допринео са 12 милиона долара. Међутим, надам се да то неће бити потребно и да неће бити нагомилавања избеглица у Србији", каже Шодер.

Поводом најаве да Србија може да прими максимално 6.000 избеглица, Шодер је рекао да за тим највероватније неће бити потребе.

"Немамо толико избеглица овде. Јуче је највише дошло 1.000 њих. Капацитет од 6.000 је створен да се спасу животи у току зиме, али не постоји споразум да ће Србија прихватити тај број људи", истиче шеф УНХЦР-а у Србији.

Додаје да је та организација активна у пружању подршке влади Србије да настави да се одговорно понаша према људима, како онима који пролазе тако и онима који се "заглаве" овде.

"Помажемо у побољшању инфраструктире, у администрацији у азилном сиситему, утврђивању избегличког статуса", каже Шодер.

Истиче да УНХЦР у Србији сарађује са својим канцеларијама у осталим земљама на избегличкој рути као и са осталим организацијама које се баве збрињавањем миграната, јер је, наглашава, реч о проблем који ће бити решен само у конктексту стварне европске солидарности.

Оптимистичан је јер су бројке пале, што даје "могућност да се спроведе права политика, без икаквог паничења". То ће, додаје, бити боље решење од оног у којем су мигранти гурнути у руке кријумчара.

"То може да се избегне регуларним начином. Постоји прави начин да избеглице дођу у Европу, а не да ходају преко граница и прелазе територије земаља које нису део ЕУ", каже Шодер.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи