Читај ми!

Избеглице незадовољне због враћања у Србију, желе да наставе свој пут

Мигранти свакодневно пристижу у Србију – преко југа, односно Македоније и Грчке, али и они које Хрватска враћа.

Кроз Прихватни центар у Прешеву у последњих неколико дана дневно прође и региструје се око 500 миграната. Избеглице долазе из Сирије, Авганистана и Ирака и у Прешеву се задрже неколико сати колико траје регистрација, потом настављају пут ка земљама Европске уније.

Прихватни центар у Прешеву може да збрине више од 1.000 људи. За потребе миграната проширени су капацитети прихватног центра у оквиру којег функционише кухиња, а обезбеђен је и кутак за мајке са децом, ту је и амбуланта, као и купатила са вешерајем.

"Имао сам проблем, морао сам да платим превоз и за своју децу млађу од пет година и то по 35 евра", каже један од придошлих.

У Шиду 217 миграната из Хрватске провело је ноћ у привременом прихватном центу. Незадовољни што су враћени, они желе да наставе свој пут даље. Већини од њих циљ је Немачка.

"Рекли су нам да имамо три опције: да идемо назад у своју земљу, да останемо у Србији и трећу да се вратимо у Македонију. Македонија нас не прихвата, у нашој земљи је рат а не желимо да останемо ни у Србији. Не знам шта ћемо. Ми смо само људи, желимо боље сутра", каже Фарзана Ахмеди из Авганистана.

Мигранти су збринути и то је оно што овог тренутка могу да им пруже надлежне службе у прихватном центру у Шиду. У ком правцу ће даље, за сада ни сами не знају.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи