Регионалном канцеларијом за младе ка бољој сарадњи

Идеја српског и албанског премијера са конференције у Берлину 2014. – оснивање Регионалне канцеларије са сарадњу младих Западног Балкана и званично треба да се реализује у јулу ове године у Паризу. Старт ове канцеларије очекује се у јануару 2017.

Канцеларија се оснива по узору на француско-немачки модел настао у годинама после Другог светског рата. Француска и Немачка активно помажу Србији у реализацији тог пројекта. Пресек стања организован је вечерас у Гете институту.

На скупу је оцењено да ће та Регионална канцеларија за размену и сарадњу младих допринети изградњи међусобног поштовања и њиховој бољој сарадњи чиме се остварује и бољи економски развој региона.

Рођени су углавном после сукоба деведесетих, али њихове последице осећају. Младе из Београда и Тиране, Сарајева и Скопља, Приштине и Подгорице, често дели више од географске удаљености. Предрасуде су прва препрека.

"Сваки представник сваке земље свестан је тешког политичког наслеђа. Политика је младима углавном била главна брана за сарадњу. У свих шест држава има много разлика, али кроз пројекте које нуди Канцеларија за младе Западног Балкана, трудићемо се да не скривамо проблеме већ да помогнемо да се неразумевање отклони", поручује Кренаре Гаши из косовске Асоцијације младих.

Зорица Стаменовски из македонске Агенције за младе и спорт истиче да у разговорима о историји и европској будућности треба да се ради и на борби против дискриминације, говора мржње, све то са циљем регионалног помирења.

Регионална канцеларија за сарадњу младих Западног Балкана са седиштем у Тирани требало би да им све то омогући и то разменом у образовању, култури, спорту.

"Од подносилаца пријава пројеката ће зависти колико ће они бити иновативни, креативни, у којој мери ће остварити резултате али ја верујем да постоји капацитет како организација цивилног друштва на Западном Балкану, тако и институција које ће такође моћи да аплицирају да осигурају да ти пројекти буду квалитетни а резултати видљиви", каже Марија Булат из Кровне организације младих Србије.

Представница Националног конгреса младих Албаније Дафина Пеци истиче да владе неће одлучивати о пројектима.

"Ми ћемо пажљиво надгледати процесе у Канцеларији, трудићемо се да смањимо зависност од влада, то је независна међународна организација. Владе ће давати новац, али неће долучивати о пројектима", истиче Дафина Пеци.

Да је регионално повезивање младих у региону неопходно, слажу се и њене колеге из Црне Горе, који поручују да је будућност у сарадњи региона, за шта су потребни млади који желе да сарађују и немају предрасуде.

"Свесни смо да постоји велики ниво етничке дистанце у региону и то мора да се промени. Важно је да је ово иницијатива влада, које ће издвојити велики део буџета, али је значајно и учешће невладиних организација", оценио је Един Кољеновић из црногорске Иницијативе младих за људска права.

Помоћница министра омладине Снежана Клашња оценила је да је предност регионалне канцеларије за младе удруживање, размена идеја, упознавање и рад на заједничким пројектима, чиме помажу економском развоју региона у целини.

Искуства Немачке и Француске

Више од осам милиона Немаца и Француза учествовало је у програмима канцеларије за младе основане у овим земљама после Другог светског рата.

И заменици амбасадoра Немачке и Фарнцуске у Србији на личном примеру потврђују корист од такве сарадње.

"Резултати се не виде у неколико месеци, чак ни неколико година. Потребно је много храбрости политичара, јака воља цивилног друштва, зато ми подржaвамо радну групу за формирање такве канцеларије на Западном Балкану", рекао је Дени Дувено, заменик амбасадора Француске.

Заменик амбасадора Немачке Александар Јунг сећа се да су током три недеље угостили студенте из Француске.

"Много смо учили из књига и уџбеника о историји, али када сте за истим столом много више научите. Школска, универзитетска размена води до тога да ти људи траже посао и у другим земљама", рекао је Јунг.

Циљ сваког пројекта Канцеларије за младе биће да укључи што више земаља из региона. За сада максимално шест, али оснивачи се надају да ће им се накнадно придружити и Словенија и Хрватска да би цела територија Западног Балкана учествовала у сарадњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи