САД поздрављају Закон о реституцији имовине жртвама Холокауста

Сједињене Државе поздравиле су усвајање Закона о реституцији имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника, уз опаску да је Србија прва европска земља која је донела такав закон. Стејт департмент је информацију о томе поставио на свој Твитер налог.

Реч је о закону који је Скупштина Србије узвојила 12. фебруара, а Амбасада САД у Београду у данашњем саопштењу истиче да је Србија тиме постала прва европска земља која је усвојила Закон о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника од 2009. године када је донета "Терезинска декларација" коју су САД подржале.

Закон којим се регулише реституција имовине жртвама Холокауста које немају живих законских наследника сматра се коначним елементом свеобухватног правног оквира за решавање питања имовине одузете од жртава Холокауста, наводи се у саопштењу Амбасаде САД.

Уз реституцију имовине, Законом ће припадницима јеврејске заједнице у Србији од јанура 2017. године бити обезбеђено 950.000 евра годишње у наредних 25 година.

Партнерство Србије са јеврејском заједницом у Србији, Сједињеним Државама, Израелом и другим владама и међународним невладиним организацијама, укључујући Светску јеврејску организацију за реституцију (WЈРО), било је од суштинског значаја за овај успех.

Сједињене Државе очекују ефикасно спровођење закона као и слично, одлучно и правовремено деловање и других европских влада где још није дошло до задовољења правде по овом основу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи