Читај ми!

Награђивање лекара мотив за останак у земљи

Лекари у Србији све чешће се одлучују да оду у иностранство. Иако прецизних података нема, то је велики проблем не само Србије, већ и земаља у окружењу. Хрватски медији ових дана јављају да им недостаје више од 2.500 специјалиста, а на посао враћају и оне који су у пензији. Не зна се колико специјалиста недостаје српском здравственом систему, али се зна да многи лекари, и због тога што овде не могу да се запосле, али чешће због веће плате и бољих услова рада, одлазе из земље. Систем награђивања лекара по учинку, који постоји и у земљама региона, примењује се и у неким српским здравственим установама.

Милош има стални посао у Клиничком центру Србије, а добио је могућност и да се усавршава у иностранству, у једној од најбољих европских клиника за кардиохирургију. Одлуку да ли ће после тога остати у земљи, још није донео.

 

"Нама треба обезбедити могућност за усавршавање у иностранству, и услове да те вештине и знање које усвојимо тамо, применимо овде и да унапредимо наш здравствени систем и лечење наших болесника", каже специјализант кардиохирургије Милош Матковић.

Директор Клинике за кардиохирургију КЦС Светозар Путник напомиње да ако неко жели да постане кардиохирург, треба да заврши факултет, да буде најбољи. "Следе волонтирање, сталне специјализације, супспецијализације, па иностранство. И када се вратите, треба да будете спреми да учите. Видите колико је то година, напора, лагања у људе. Пустити их да оду, равно је трагедији", сматра Путник.

У Хрватској примењују разноразне начине да задрже лекаре, па оне који највише и најбоље раде – награђују. И здравствене установе које су смањиле број пацијената на чекању, такође добијају стимулацију. Они који више раде, награђени су и у Македонији.

"Раније смо имали ситуацију да поједини имају тек једног или двоје пацијената, али сада свако мора да испуни одређену норму. Увели смо и коефицијенте за све који више раде. Министар двоструком платом награђује сто најбољих", наводи директор македонске Управе за електронско здравство Милан Аризанкоски.

Захваљујући увођењу информационих технологија, систем награђивања по учинку постоји и у неким нашим здравственим установама. Када до средине године здравство буде потпуно електронско, то ће постати правило за све. 

Захваљујући увођењу информационих технологија, систем награђивања по учинку постоји и у неким нашим здравственим установама. Када до средине године здравство буде потпуно електронско, то ће постати правило за све. Надлежни најављују и пројекат "Стотину најбољих лекара", наставак одобравања специјализација, али и запошљавања.

Директор КЦ Крагујевац Предраг Саздановић наводи да је на четири клинике уведен систем награђивања, односно 20 одсто стимулације из средстава болнице. "Следећи пресек ће бити да видимо ону другу групу лекара, који не раде довољно. Хоће ли бити кажњавања, то сада не могу да вам кажем. Више волим да са људима разговарам", додаје Саздановић.

Министар здравља Златибор Лончар сматра да они који заслужују треба да буду стимулисани.

"Свуда се препознаје тежња ка бољим резултатима. Треба да се иде на прерасподелу средстава из буџета за оне који више раде и заслужују да буду награђени", каже Лончар. 

Подаци Лекарске коморе Србије показују да лекар опште праксе месечно прими око 53.000 динара, а лекар специјалиста од 67.000 до 75.000. У Љубљани, специјалиста зарађује најмање 2.500 евра, у Хрватској 2.200, а у западноевропским земљама примања лекара много су већа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи