Помоћ добило 33.000 пољопривредних домаћинстава у Србији

Министарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић истакла је да је закључно са јануаром ове године, Организација Уједињених Нација за храну и пољопривреду (ФАО) дистрибуирала значајне количине помоћи за више од 33.000 домаћинстава у 41 општини у Србији.

Снежана Богосављевић Бошковић је рекла да је помоћ дистрибуирана у оквиру два пројекта помоћи поплављеним подручјима, финансирана из претприступних фондова, и најавила наставак њиховог спровођења, као и да је у плану дистрибуција додатних количина помоћи у наредном периоду, саопштило је Министарство пољопривреде и заштите животне средине.

Из претприступних фондова ЕУ ИПА 2012 програмског циклуса је за пројекат намењен санацији и обнови након поплава издвојено 8.000.000 евра за пољопривреду, односно директну помоћ малим пољопривредним домаћинствима, рекла је Богосављевић Бошковић на конференцији ФАО "Представљање досадашњих резултата и даљих планова за помоћ пољопривредним домаћинствима у Србији".

Министарка је додала да је Европска унија, у склопу друге фазе Програма помоћи поплављеним подручјима у Србији, из ИПА 2014 програмског циклуса одобрила пројекат вредан 1,5 милиона евра у трајању од годину дана, за помоћ малим пољопривредницима на истоку Србије, који је започео у новембру 2015. године.

Обухваћене су следеће општине и градови – Мајданпек, Неготин, Сврљиг, Зајечар, Бољевац, Кладово и Књажевац.

Пројекат, који финансира ЕУ, спроводи ФАО, у блиској сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине и Канцеларијом за управљање јавним улагањима и локалним самоуправама, подсетила је Богосављевић Бошковић.

Пројектом је предвиђено да ће мали пољопривредници, који су имали штету од поплава, али и других елементарних непогода, добити помоћ у виду садног и семенског материјала, ђубрива, сточне хране, пластеника, кошница, као и пољопривредне опреме и алата, прецизирала је Богосављевић Бошковић.

Министарка је подсетила да је сектор пољопривреде био један од најтеже погођених у катастрофалним поплавама које су погодиле Србију у мају 2014. године, али да су Влада Србије и Министарство пољопривреде и заштите животне средине, уз значајну помоћ међународних партнера и донатора, успели да у најкраћем могућем року отклоне највећи део штетних последица насталих после ове велике непогоде.

"На овом месту потребно је, пре свега, изразити захвалност партнерима из Европске Уније, који су брзо и правовремено реаговали, како у смислу хитне интервенције и ангажовања специјалних тимова и опреме на пословима непосредног спашавања људи и имовине, тако и у погледу каснијег обезбеђивања значајних средстава бесповратне помоћи намењене обнови пострадалих подручја", истакла је Богосављевић Бошковић.

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је помоћ пољопривреди Србије коју је ЕУ финансирала у износу од готово 10 милиона евра, део укупне неповратне помоћи од 150 милиона евра коју је Унија дала за санацију штета од поплава у Србији.

Давенпорт је истакао да је око 108.000 људи у Србији имало конкретну корист од пројекта, који спроводи ФАО, узимајући у обзир не само носиоце, већ и чланове пољопривредних домаћинстава.

Амбасадор је захвалио Министарству пољопривреде и заштите животне средине на досадашњој сарадњи захваљујући којој је пројекат успешно реализован, најављујући њен још интензивнији наставак.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи