Министарство културе: Обнова Хиландара тече по плану

Заштита културног наслеђа, као и његова адекватна презентација, спадају међу приоритете Министарства и Владе Србије, поручио је министар културе Иван Тасовац.

Све планиране активности на обнови и реконструкцији манастира Хиландар предвиђене у 2015. години спроведене су по плану, рекао је министар културе Иван Тасовац на седници Комисије за Хиландар.

Како је саопштило Министарство културе и информисања, поред извештаја Задужбине Хиландар за 2015. годину на седници је усвојен и предлог Плана рада за ову годину који омогућава даљи ток обнове једног од најзначајних и најпознатијих српских манастира.

Тасовац је нагласио да Хиландар представља важан део не само религијског, већ и културног идентитета Србије, додавши да заштита културног наслеђа, као и његова адекватна презентација, спадају међу приоритете Министарства и Владе Србије.

Чланови Комисије су констатовали да су у 2015. години успешно реализовани Инвестициони програми обнове Улазне зоне и Белог конака, који је највише страдао у пожару 2004. године.

Објекти Улазне зоне стављени су у функцију већ за манастирску славу, у децембру 2015, док ће главна активност и у 2016. години бити реконструкција Белог конака, који је 2015. године закровљен.

Усвојени су и Извештај о санацији зида палате у Хрусији и Извештај о конзерваторско-рестаураторским радовима на зидном сликарству у цркви Успења Христовог (Св. Василије на мору), наводи се у саопштењу.

"Желим да изразим искрено задовољство током и закључцима овог састанка. Након претходне седнице одржане у Хиландару, били су донети закључци о методологији рада, који су, у међувремену, спроведени у дело", рекао је члан Комисије проф. др Владета Јанковић.

Нагласио је да је Задужбина манастира Хиландар саставила ретко потпун извештај о извршеним обавезама, додавши да је план рада за 2016. реалан и остварив.

"Веома је важно што средства којима држава помаже обнову Хиландара нису умањена, а Комисија је сигурна да ће оно што је опредељено бити искоришћено на најбољи начин", рекао је Јанковић.

У 2016. години биће реконструисан и кров манастирске звонаре из средстава Министарства културе и уз подршку Друштва пријатеља Свете Горе из Енглеске.

Поред министра Ивана Тасовца као председника, седници је присуствовало још 12 чланова Комисије.

Главни циљ радова у Хиландару је реконструкција и обнова градитељског наслеђа страдалог у великом пожару 2004. године, саопштило је Министарство културе и информисања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи