Ко контролише затворенике са наногицом

Затвори су нам већ дуго препуни, а проблем је донекле решило увођење алтернативног система служења казни. У Србији има 25 канцеларија за алтернативно извршење кривичних санкција, толико и повереника. Највећи број казни које судови изричу су кућни затвор са електронским надзором, или без њега, популарније назван - наногица.

Коме ће првом бити стављена једна од 1.030 наногица којима располаже управа, одређује се на основу тежине кривичног дела и самог осуђеника. Једино што одгађа служење казне јесте процедура, кажу у управи.

"Ми имамо своје процедуре где позивамо на разговор, провервамо његову личност, па одлазимо у породицу, упознајемо породицу са обавезама понашања према опреми и свему, па тек онда крећемо и инсталирамо електронски надзор, можда некад те наше процедуре делују да трају дуже", наводи Душанка Гарић из Управе за извршење кривичних санкција.

Повереница Марија Чабаркапа тренутно води рачуна о 25 осуђеника са наногицама. Има и оних, посебно у Београду, који имају и знатно више штићеника.

Осим што их је недовољно, повереници немају радно време. Доступни су осуђеницима све време, а и воде рачуна о опреми за електронски надзор. Ако осуђеник прекшри правило кућног затвора, па чак и уколико се база у кући помери, повереник одмах сазна.

"Сви људи који се налазе на издржавању ових казни су максимално коректни, придржавају се свих прописа и обавеза које су им стављене на терет. Нисмо имали никаква одступања сем неких минималних које су релативно неке техничке природе, иначе злоупотреба није било", наводи Марија Чабаркапа, повереник за алтернативне санкције из Краљева.

У целој земљи у овом тренутку казну рада у јавном интересу извршава 149 осуђеника, условну осуду њих 28, а кућни затвор 773. И прошле године највише су изрицане казне кућног затвора - 1.214, док је у јавном интересу радило готово четири пута мање осуђеника. Условна осуда са заштитним надзором изречена је тек за њих седморо.

"Много више се изриче казна кућног затвора него нпр. казна рада у јавном интересу или условна осуда са заштитним надзором, а те три казне могу да буду подједнако ефикасне према починиоцима кривичних дела, чак ова условна осуда са заштитиним надзором је казна која највише мења начин понашања осуђених лица", наводи Душанка Гарић.

Иако алтернативна санкција државу мање кошта, такве казне судије још не изричу онолико колико им закон омогућава. Некима је та пракса и даље страна. Зато, иако повереника нема довољно, на казну се не чека дуго.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару