Читај ми!

Деца све више изложена ризику на интернету

Ризицима на интернету било је изложено 62 одсто старијих основаца, дечја порнографија један је од облика криминала који се најбрже шири интернетом. Министар унутрашњих послова апелује на грађане да обезбеде рачунаре и посебно обрате пажњу на безбедност деце и младих.

Некада су децу учили да не причају са странцима, данас да не четују са непознатим људима. Уницефово истраживање показује да половина испитаних десетогодишњака већ има налоге на друштвеним мрежама. Чак 40 одсто оних који нису кренули у средњу школу доживело је бар једну непријатност.

Деца су дигитално писменија од родитеља. Опасности које вребају су многобројне.

"Најчешће нам се деца јављају због вршњачког дигиталног насиља, зато што је неко направио лажни профил на њихово име, неко направио групу за 'испаљивање' без знања те особе која је планирано да буде малтретирана на друштвеној мрежи", наводи Добринка Кузмановић из Уницефа.

Родитељи чак иако не користе рачунар, могу да поставе правила којих деца морају да се придржавају.

"Уколико користе рачунар, а млађи су од 13 година, екран рачунара треба да окрену према њима и да виде шта дете ради на рачунару, а не да га оставе самог у соби", указује Владимир Урошевић, шеф Одсека за борбу против високотехнолошког криминала МУП-а Србије.

Када најмлађи постану жртве насиља, о томе најчешће ћуте.

"Да деци никада не бранимо коришћење интернета, већ да са њима пуно разговарамо, да створимо однос поверења и да дете, ако сутра доживи неку непријатност, што факат може да се деси, буде потпуно слободно да дође и каже нам", напомиње Катарина Анђелковић из Центра за промоцију науке.

И држава покушава да помогне. Усвојен је Закон о информационој безбедности.

"Стратегија о заштити деце на интернету биће први следећи документ који ће Влада усвојити и на коме ми радимо", наводи државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

Узнемиравање и насиље на интернету може се пријавити анонимно нет-патроли. Постоји и низ апликација за помоћ онима који су доживели непријатности, али и оних које могу да помогну да до опасности не дође.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару