Којим темпом одлазе прекобројни

Иако је рок од два месеца за одлуку о прекобројнима и по оцени ресорне министарке био кратак, у понедељак је у Министарство државне управе и локалне самоуправе стигло више извештаја него што се очекивало. Из Владе најављују да се рок продужава за три недеље, односно до краја месеца.

Више од 90 одсто општина послало је извештаје у којима се прецизира ко остаје без посла. То је урадило и свако друго министарство, док је у ресору Министарству рада 140 прекобројних чиновника већ отпуштено. 

Установа чији је посао да запошљава, прва је из својих редова отпустила прекобројне.

"Ми смо се држали задатих и постојећих рокова. Нисмо рачунали на продужетак рока. Завршили смо посао рационализације закључно са 5. фебруаром, отпуштено је или је престао радни однос за укупно 90 људи", рекао је Зоран Мартиновић, директор Националне службе за запошљавање.

Исти рок је важио и за Фонд ПИО, где је отпуштен 51 чиновник. Још стотину њих из те установе и Националне службе запошљавања током године отишло је у пензију.

Из ресора где отпуштања нису почела поручују да избори неће утицати на рационализацију. Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана Михајловић каже да постоји план да до краја месеца сва министарства предложе начине отпуштања и нову систематизацију.

Министарка Михајловић сматра да то не траје предуго. "Подсетићу вас да смо ми као држава дозволили да од 2000. године, од 8.000 запослених у државној управи дође на 32.000, за то је било потребно 15 година. Далеко од тога да сматрам да је сада шест месеци или годину дана предуг период за рационализацију, значи она ће се сигурно урадити", каже Михајловићева.

Мање општине Књажевац, Горњи Милановац и Ада завршиле су посао, оне веће и градови – на папиру имају план и рок.

У Крагујевцу се за позицију 112 прекобројних пријавило двоструко више службеника.

"Нису још увек исплаћене отпремнине, исплата је у току. То ће бити завршено до рока који смо ми одредили нашом скупштинском одлуком – 24. фебруар", каже Јелена Бојовић, начелник Градске управе у Крагујевцу.

Којим темпом ће прекобројни одлазити детаљније ће се знати када Министарство државне управе, наредних дана, систематизује извештаје са терена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару