Држава и даље највећи финансијер медија

Савет за борбу против корупције поновио је да је највећи финансијер медија држава, а процене су да су државне и локалне институције у претходне четири године потрошиле 840 милиона евра. Главни уредник "Информера" тврди да су највише "јавних пара" добили медији који критикују власт.

На конференцији "Утицај јавног новца на медије" у београдском Медија центру, Драган Ј. Вучићевић је рекао да су медији које јавност перципира као блиске власти, а то су Пинк и Информер, добили 37 милиона динара, односно 17 милиона динара.

Према Вучићевићевим речима, агенција Бета је добила 57 милиона динара, Рингијер 234 милиона динара, РТВ око две милијарде динара, Данас 244 милиона динара, Б92 36 милиона динара, а недељник Време 34 милиона динара….

Чланица Савета за борбу против корупције Мирослава Миленовић поновила је податак из последњег извештаја о финансирању медија, да су државне институције од 2011.године до 2014.године потрошиле 60,9 милиона евра за те намене.

"Са великом сигурношћу можемо да кажемо да се ради о минималном износу, пре свега зато што главни играчи и актери нису желели да удовоље захтеву и да доставе информације", нагласила је Миленовићева.

Додала је, међутим, да су одређене информације и даље недоступне.

"Телеком и 'Србијагас' кажњени су од стране повереника са по 180.000 динара, међутим и даље тврдоглаво одбијају да доставе било какве информације", рекла је Миленовићева и истакла да из доступних информација, из финансијских извештаја и са сајта АПР-а може да се наслути само да се ради о милионским износима и то у еврима.

Како је рекла, у том поступку нема тендера, нема јавне набавке, те се све ради нетранспарентно.

Према њеним речима, медијски закони из 2014. године, нису постигли оно šто се оцекивало.

Миленовићева је подсетила је да је Савет већ скретао паžњу да најављена приватизација неце моћи да реšши проблем медија, већ да је у медијима пре свега проблем нестранспарентно финансирање и троšшење средстава и регулатива која подстице такав начин троšшења.

"Покушšали смо да укажžемо како се то ради преко оглаšшавања, маркетинга и наразличитијих врста спонзорстава и донација и то пре свега преко симулираних јавних набавки", нагласила је чланица Савета за борбу против корупције.

Савет за борбу против корупције најавио је рад на четвртом извештају, којим ће покушати да сагледа ефекте медијских закона, а бавиће се и приватизацијом медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару