Обележен Дан Криминалистичко-полицијске академије

Криминалистичко-полицијска академија обележила је 8. фебруар, дан кад је 1921. године основана прва државна полицијска школа. Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић поручио је да је бити полицајац више од професије и да је то велика част и одговорност према друштву.

Министар Стефановић је у обраћању дипломираним студентима поручио да је бити полицајац врста позива за коју се човек определи у животу и донесе одлуку да жели да се бори против криминала.

Он је истакао да је ношење полицијске униформе велика част и одговорност према друштву и будуће полицајце упозорио да ће прави тест проћи тек кад буду почели да раде и служе грађанима.

Стефановић је подсетио да је пре неколико дана усвојен нови Закон о полицији који Криминалистичко-полицијску академију ставља на кључно место из којег ће долазити будући кадрови МУП-а и објаснио да то значи да ће будући полицајци морати да наставе да се усавршавају и раде на себи и свом образовању.

Према његовим речима, нови систем каријерног напредовања цениће резултате које припадници МУП-а буду показивали, те нико неће моћи да напредује ванредно, "само чекањем да му истекне смена".

Стефановић је поручио да сви заједно треба да се потрудимо да криминал и корупција буду на нивоу статистичке грешке.

Вршилац дужности продекана за научноистраживачки рад КПА Драгана Коларић нагласила је да та институција развија савремени систем високог полицијског образовања који је заснован на упоредним искуствима и доброј пракси.

Према њеним речима, запослени у тој институцији настоје да развију систем адекватног одговора на сваки изазов који буде постављен пред полицијом у будућности.

Она је тек свршеним студентима поручила да њихов процес образовања није завршен и да ће морати да га наставе уколико желе да напредују у служби.

Министар је најбољим дипломираним студентима уручио сребрну значку КПА.

На основним академским студијама највишу оцену имали су Тамара Јевтовић (9,53), Игор Цветановић (9,50) и Катарина Живановић (9,45).

Стефановић изјавио је да је у претходне две године у МУП-у запослено 115 студената Криминалистичко-полицијске академије.

"Пред овим младим људима је озбиљна каријера, али и прилика да покажу да Србија искрено хоће да се бори против корупције и криминала. Да покажемо да смо земља која тежи тим вредностима, али и да имамо знање, способност, као и људе спремне да предано раде да би Србија била безбедна земља", казао је Стефановић.

Додао је да је од седам студената који су дипломирали са највишом оценом чак "пет дама".

"То показује да је више жена заинтересовано да се уписује на Криминалистичко-полицијску академију и да се прихвати да ради у том тешком позиву", казао је Стефановић.

Он је рекао да је у МУП-у формиран Сектор за људске ресурсе који ће предвидети колико студената може да се прими, а примљени студенти ће допринети унапређењу рада полиције у свакодневним активностима.

Златну значку КПА за допринос и афирмацију високог полицијској образовања добили су професор у пензији и бивши председник Савета Полицијске академије Ратко Марковић, професор у пензији Миленко Крећа и професор у пензији и бивши декан Полицијске академије Мићо Бошковић. 

Уредбом Министарства унутрашњих дела 8. фебруара 1921. године основана је прва државна полицијска школа, а један од иницијатора оснивања и њен први директор био је Рудолф Арчибалд Рајс.

Повећање пореза алтернатива рационализацији 

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да рационализација у полицији није лак посао, али да мора бити спроведена јер је алтернатива подизање пореза грађанима.

Стефановић је, одговарајући на питања новинара после прославе Дана Криминалистичко-полицијске академије, рекао да они који критикују поступак рационализације раније изјављивали да је администација у полицији превелика, прегломазна и прескупа, а, с друге стране, кад се крене у тај поступак, "ни то им не ваља".

"Поставља се питање шта у ствари хоћете. Ја бих највише волео кад бих могао да кажем: хајде да примимо 50.000 нових људи у полицију, али да ли бисмо то могли да платимо - не бисмо", рекао је Стефановић.

Он је додао да се поступак рационализације наставља, да руководство полиције жели да буде потпуно сигурно да је све урађено у складу са законом и да нико не буде оштећен, али да се истовремено испуни захтев владе у складу са максималним бројем запослених у јавном сектору. 

Полиција жели већу сарадњу са грађанима кроз пројекат "Полицајац у заједници", међутим за то је потребан виши ниво обуке полицијских службеника и снажнија сарадња са локалном самоуправом, изјавио је Стефановић.

Он је, одговарајући на питања новинара, рекао да МУП ради на спровођењу пројекта "Полицајац у заједници" зато што грађани Србије желе полицију која је озбиљна и ефикаснија и која у решава њихове акутне проблеме.

За то нам је потребан виши ниво обуке полицијских службеника, као и снажнија сарадња са локалном самоуправом, објаснио је Стефановић и додао да је малтене морао да моли председнике општина да формирају Савет за безбедност.

Према његовим речима то је прва карика за сарадњу са грађанима, пошто би кроз те савете локална самоуправа идентификовале главне проблеме у својој заједници на којима би полиција радила.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару