Читај ми!

Зашто касни рационализација у јавном сектору

Рок за реформе у државној управи, то јест рационализација броја запослених, према речима министарке Кори Удовички, изгледа да ће бити пробијен. До краја јануара са платног списка министартава нису избрисани прекобројни по Закону о максималном броју запослених и у периоду који је предвиђен и Фискалном стратегијом, а сутра истиче рок када би требало надлежном Министарству државне управе и локалне самоуправе да доставе извештаје о систематизацији. Како сазнајемо, неки ће то урадити у последњем тренутку.

До краја јануара за државу требало је да ради 14.500 хиљада људи мање. Око пет хиљада радних места требало би да ослободе они који су стекли услов за пензију. То се зна. Не зна се, међутим, када ће бити уручено више од девет хиљада отказа. Чека се да министарства ресору државне управе доставе извештај о систематизацији радних места. Од министарке признање и оправдање за кашњење.

"Чињеница је да се неће све завршити у том року, али чињеница је и да је рок од 60 дана био тесан и да је у овом тренутку заиста импресивно колико се на томе ради, с обзиром да је реч о предизборном времену", навела је министарка државне управе и локалне самоуправе Кори Удовички.

За постављање новог рока још је рано.

"Можда ћемо да будемо изненађени у понедељак - све готове систематизације", рекла је Удовички.

Министарства просвете и пољопривреде колеге из државне управе изненадиће током сутрашњег дана. У ресору правде, посао су завршили на време. Предвиђених 60 дана за неке није било довољно.

"Мора да се касни зато што су у питању велики системи, то су велике масе људи, на стотине хиљада и то у тако кратком року направити рационализацију је заправо оценити где је вишак и која радна места нису неопходна. И онда извршити реорганизацију и направити нову систематизацију. То заиста мало ко има такав административни капацитет да обави у том року", каже економиста Миладин Ковачевић.

Рокове је поставила и Фискална стратегија. Умањивање плата у јавном сектору и дела пензија смањило је буџет за плате у држави са 10 на 9,1 одсто. Закон о платама и отпуштање прекобројних требало би да новац за плате сведу на пожељних седам одсто БДП-а. Државну касу оптеретиће зараде оних којима је требало да буде уручен отказ, опомињу економисти.

"Највећа штета је ова друга чињеница да се тиме шаље веома лоша порука за оне који већ ево једну годину и следећу ће сностити последице тешких мера, пре свега мислим на смањење плата и пензија", каже Љубодраг Савић са Економског факултета.

Рационализацију предвиђа и споразум са ММФ-ом. Четврта ревизија овог аранжмана планирана је за март.

"Не верујем да је угрожен. Ово јесте изборна година али стенд бај аранжман са ММФ-ом је закључен и са мерама као што је рационализација, то су структурне мере, после фазе рестрикције, консолидације, повећања пореских норми, сад долазе структурне мере, једна од њих је рационализација, завршиће се за месец дана", каже МИладин Ковачевић.

Влада би, на основу извештаја о систематизацији, када их министарства буду предала, требало да да мишљење и изброји 35.000 прекобројних до краја ове године и да слично настави у наредним.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару