Опроштај од Јожефа Касе у Суботици

Јожеф Каса је сахрањен, на његов 71. рођендан, на Бајском гробљу у Суботици. Покопан је, по сопственој жељи, уз Оду радости.

Бивши потпредседник Владе Србије Жарко Кораћ изјавио је, поводом смрти његовог колеге из тадашње владе Јожефа Касе, да је Каса увек био одговоран према друштву и никада није био кукавица. 

"Јожеф Каса никад није био кукавица, увек је био храбар и одговоран према друштву, узимајући у обзир интересе војвођанских Мађара", рекао је Жарко Кораћ на комеморацији Јожефу Каси у Градској кући у Суботици.

Додао је да је Каса учествовао у борби за слободну и демократску Србију.

Актуелни градоначелник Суботице Јене Маглаи рекао је да је Јожеф Каса био најбољи градоначелник тог града у његовој новијој историји.

"Веровали су у њега грађани, сиромашни и незаштићени. Од њега су решење очекивали и они које су у непостојећем рату одвели на постојећи и крвави фронт. Без обзира на националну припадност, од њега су наду очекивали сви грађани Суботице који су се бојали све јачих таласа националне нетрпељивости", рекао је Маглаи.

Додао је да је заслуга многих, а Касина свакако, то што у Суботици није проливена крв ни у најтежим временима.

Бивши амбасадор Мађарске у Београду Иштван Еси рекао је да је Јожеф Каса имао значајну улогу у проширивању мађарско-мађарских односа и залагао се за чврсте везе између војвођанских Мађара и Мађарске.

Јожеф Каса је био градоначелник Суботице од 1989. до 2001. године, посланик у Скупштини Србије, потпредседник Владе Србије у време када је на њеном челу био Зоран Ђинђић и председник Савеза војвођанских Мађара од 1995. до 2007. године.

Почасни председник странке остао је до 2010. године, након чега је искључен из СВМ-а, због оштрих критика на рачун партијског руководства.

Јожеф Каса је сахрањен данас, на његов 71. рођендан, на Бајском гробљу у Суботици, у присуству више стотина људи. Покопан је, по сопственој жељи, уз Оду радости.

Комеморацији су присуствовали бројни Касини политички пријатељи, међу којима лидери Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић, Социјалдемократске партије Србије Расим Љајић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару