Читај ми!

Косово Поље, од гужве на железници до полупразних перона

Од преко 18.000 Срба, који су некада живели у општини Косово Поље, данас је само две хиљаде 200 становника српске националности. Косово Поље, као главно седиште железнице у Покрајини, било је место сусрета и окупљања великог броја људи, од Атине, Скопља и из целе Србије. После прогона Срба 1999. године, сву имовину железнице узурпирали су Албанци.

Данас у Косову Пољу перони су полупразни. Слика ни налик на некадашњу гужву која је ранијих година била на тој прузи. Возни саобраћај свео се на само два правца - до Скопља и назад, а саобраћа и воз на релацији Приштина-Пећ.

"Овде је пролазио чувени воз "Акрополис" који је саобраћао на линији Атина-Скопље-Београд-Минхен. Железнички саобраћај се одвијао до 1999. године", каже Тихомир Димић из Косова Поља.

Косово Поље је важило за јако српско језгро, али је 1999. године потпуно променило етничку структуру становништва. Измењен је и сам изглед места јер су Албанци изградили нове стамбене и пословне објекте.

Породичне куће и бројни ресторани по којима је некада ово место било препознатљиво, замениле су зграде, којих је све више.

У машинском парку неколико српских породица са децом, коју увек надгледа неко од родитеља.

"Ми овде немамо кретање, кретање нам је на 20 метара око зграде. Имамо један шаховски клуб али су бачене две бомбе и ни ту више не можемо да се састајемо", прича Рајко Трандафиловски из Косова Поља.

Због изградње ауто-пута Мердаре-Тирана као и Приштина-Скопље, чије трасе воде директно кроз српска села, многима је одузета земља.

Професор Живорад Лазић из Угљара каже да је око 280 хектара земље одузето мештанима села Угљара.

"Траса ауто-пута сече централно Косово на два дела, то је неко стратешки урадио, тако да су одсечена српска села са једне и са друге стране ка Грачаници", каже Лазић.

У Бресју још само 50-ак српских кућа. Мирослав Величковић из Бресја каже да становништво које је остало махом се бави пољопривредом и једине институције које раде у Косову Пољу су локална самоуправа, здравство и просвета.

"Наше очи су упрте матицу Србију, очекујемо највећу помоћ од наше Владе", рекао је Љубиша Ћирковић, председник Привременог органа Општине Косово Поље.

Присуство свештеника са породицом у Цркви Светог Николе подсећа на Србе који су били већинско становништво у Косову Пољу.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару